Film i serije

Film sedmice: Rana

Film sedmice: Rana
Foto: N.N. | Film sedmice: Rana

Priča prati blizak odnos između dva muškarca, u kontekstu Kosa naroda i njihovog rituala obrezivanja

"Rana" (The Wound), južnoafrička drama Džona Trengova, svoju premijeru doživjela je prošle godine na "Sandensu" i od tada bilo ju je gotovo nemoguće pogledati. Čekanje je, međutim, vrijedilo.

Priča prati blizak odnos između dva muškarca, Ksolanija (Nakhane Toure) i Vije (Bongile Mantsai), u kontekstu Kosa (Xhosa) naroda i njihovog rituala obrezivanja (Ulwaluko), tradicionalnog za Južnu Afriku. Pored toga što direktno, kao mentor, učestvuje u ovom obredu, Ksolani, radnik u lokalnoj fabrici, se inicijaciji u planinama Istočnog Kejpa raduje i zbog prilike da ponovo vidi svog ljubavnika Viju, oženjenog muškarca i oca. Paralela sa "kontroverznim" filmom Enga Lija ovdje je i više nego očigledna, budući da je planina jedino utočište gdje ova dva muškarca svoju potisnutu seksualnost zaista mogu ispoljiti. Sam zaplet priče dešava se u trenutku kada Ksolani dobija zaduženje da bude mentor Kvandi (Niza Jay Ncoyini), mladiću iz Johanesburga, koji je kao i Ksolani homoseksualac, što mu, u određenoj mjeri i kontekstu ovog filma, daje šesto čulo u shvatanju prirode odnosa između Ksolanija i Vije.

Sam naziv filma ima višeslojnu metaforičku primjenu koja se uglavnom veže za agoniju i bol uključenu u suzbijanje istine o ličnom identitetu, ovdje o seksualnosti, ali i otkrivanju istog. Rana, kao simbol trajnog emocionalnog bola, ovdje stoji rame uz rame uz mušku agresiju, obrede prelaska iz dječaka u muškarca i generalno muški avanturistički duh koji naprosto u teško patrijarhalnim zajednicama ne ide ruku pod ruku sa homoseksualnim opredjeljenjem koje je često u ovakvim situacijama potiskivano i negirano. U "Rani", uz vrlo slikovit prikaz tradicionalnog obreda, ova pitanja su dovedena na posve novi nivo.

Ocjena: 4.5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije