Film i serije

Film sedmice: Rana

Film sedmice: Rana
Foto: N.N. | Film sedmice: Rana
Monika Ponjavić

Priča prati blizak odnos između dva muškarca, u kontekstu Kosa naroda i njihovog rituala obrezivanja

"Rana" (The Wound), južnoafrička drama Džona Trengova, svoju premijeru doživjela je prošle godine na "Sandensu" i od tada bilo ju je gotovo nemoguće pogledati. Čekanje je, međutim, vrijedilo.

Priča prati blizak odnos između dva muškarca, Ksolanija (Nakhane Toure) i Vije (Bongile Mantsai), u kontekstu Kosa (Xhosa) naroda i njihovog rituala obrezivanja (Ulwaluko), tradicionalnog za Južnu Afriku. Pored toga što direktno, kao mentor, učestvuje u ovom obredu, Ksolani, radnik u lokalnoj fabrici, se inicijaciji u planinama Istočnog Kejpa raduje i zbog prilike da ponovo vidi svog ljubavnika Viju, oženjenog muškarca i oca. Paralela sa "kontroverznim" filmom Enga Lija ovdje je i više nego očigledna, budući da je planina jedino utočište gdje ova dva muškarca svoju potisnutu seksualnost zaista mogu ispoljiti. Sam zaplet priče dešava se u trenutku kada Ksolani dobija zaduženje da bude mentor Kvandi (Niza Jay Ncoyini), mladiću iz Johanesburga, koji je kao i Ksolani homoseksualac, što mu, u određenoj mjeri i kontekstu ovog filma, daje šesto čulo u shvatanju prirode odnosa između Ksolanija i Vije.

Sam naziv filma ima višeslojnu metaforičku primjenu koja se uglavnom veže za agoniju i bol uključenu u suzbijanje istine o ličnom identitetu, ovdje o seksualnosti, ali i otkrivanju istog. Rana, kao simbol trajnog emocionalnog bola, ovdje stoji rame uz rame uz mušku agresiju, obrede prelaska iz dječaka u muškarca i generalno muški avanturistički duh koji naprosto u teško patrijarhalnim zajednicama ne ide ruku pod ruku sa homoseksualnim opredjeljenjem koje je često u ovakvim situacijama potiskivano i negirano. U "Rani", uz vrlo slikovit prikaz tradicionalnog obreda, ova pitanja su dovedena na posve novi nivo.

Ocjena: 4.5/5

Video

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije