Film i serije

Film sedmice: "Sinegdoha, Njujork"

Film sedmice: "Sinegdoha, Njujork"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Sinegdoha, Njujork"

"Sinegdoha, Njujork" predstavlja rediteljski debi scenariste Čarlija Kaufmana, poznatog po filmovima "Biti Džon Malkovič" (eng. Being John Malkovich), "Adaptacija" (eng. Adaptation) i "Vječni sjaj besprijekornog uma" (eng. Eternal Sunshine of a Spotless Mind).

U pitanju je takođe i jedan od najbizarnijih filmova koji se nikako ne može prepričati, opisati ili pretočiti u riječi na bilo koji način. U pitanju je film koji jednostavno morate pogledati kako biste ga razumjeli, što se vjerovatno neće desiti nakon prvog gledanja. "Sinegdoha" je film lude beketovske veličanstvenosti o strašnim istinama postojanja koje obično dolaze u paru: život je serija razočarenja, a smrt je neizbježna izvjesnost. Film je ili remek-djelo ili nefunkcionalni čin samozadovoljstva koji prelazi u samorazdiranje. Ili ćete ga obožavati ili ćete ga mrziti. Trećeg nema.

Ako poznajete rad Čarlija Kaufmana, onda ste svjesni o čemu je ovdje zapravo riječ i onda znate u kojoj mjeri se navedeni filmovi oslanjaju na njegove genijalne, pomalo bizarne tekstove. Upravo su oni to što njegove filmove čini natprosječnim.

Međutim, kod "Sinegdohe, Njujork" dolazi do jačanja pozicije prostora unutar značenja filma, odnosno prostor dobija na značaju jer se razvija i raste uporedo s tekstom, gotovo organski, potpomažući tako priču koja poprima nove karakteristike. Prostor je ovdje jedan od glavnih likova, prostor koji priči daje novi sloj čitanja i bez koje ova priča konkretno ne postoji.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije