Film i serije

Film sedmice: "Teška vremena u motelu 'El Royale'!"

Film sedmice: "Teška vremena u motelu 'El Royale'!"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Teška vremena u motelu 'El Royale'!"

Dru Godar primarno je scenarista, a zatim i reditelj, koji je u toj ulozi pred javnost izašao sa svojim debitantskim filmom "Koliba u šumi". Do tada, Godar je bio dio tima u okviru Ejbramsove producentske kuće "Bad Robot", gdje je dugi niz godina brusio zanat na serijama "Alijas" i "Izgubljeni", da bi nakon toga napisao visoko hvaljeni "Kloverfild", film koji ga je lansirao u zvijezde.

Njegovo posljednje režijsko djelo, koje je takođe napisao i producirao, "Teška vremena u motelu 'El Royale'", film je koji će ove jeseni sigurno podijeliti kritiku.

Na momente funkcionišući kao pozorišna predstava, a na momente kao neo noar, koji postoji negdje na granici između Nevade i Kalifornije, u Zoni sumraka, "Teška vremena u motelu 'El Royale'" je pastiš koji svoje uporište u velikoj mjeri traži u filmovima Kventina Tarantina. Kao i "Uličnim psima" i u "Podlih osam", ova drama perioda (odigrava se kasnih šezdesetih godina prošlog vijeka) je film ansambla (sedam glavnih likova), koja se, kao u "Petparačkim pričama", vješto poigrava vremenom i perspektivom, pričajući svoju priču u nelinearnom maniru.

Podijeljen na činove, prema svojim šarolikim likovima koji su sama srž ovog djela, "El Royale" je eho onoga što bismo mogli nazvati "cjelovečernjim filmom". U trajanju od dva sata i 22 minuta, a navodim vrijeme jer ovako pozamašna satnica iziskuje entuzijazam i posvećenost, posebno ako sjedite u bioskopu, "El Royale" je film koji je na momente toliko dobar, a na momente potpuno gubi fokus.

Problem je, barem što se mene tiče, u pozadinskim pričama i njegovom posljednjem činu, koji su, čini se, nastali kao rezultat rediteljeve želje da nam stvari objasni, ne ostavljajući pri tome puno imaginaciji. Međutim, kada je dobar, "El Royal" je besprijekoran i vrijedan svakog vašeg minuta. A ovdje prvenstveno mislim na prolog, na vješto ispričanu priču Majlsa Milera, na dvije sekvence pjevanja koje je poslužilo kao paravan za neke druge, pozadinske radnje. Sigurna sam da ćete znati o čemu pričama kada pogledate film, što vam, bez obzira na sve njegove mane, toplo preporučujem.

Ocjena: 4/5

(autor je filmski analitičar i kritičar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije