Film i serije

Filmski festival o osobama s invaliditetom 29. septembra

Filmski festival o osobama s invaliditetom 29. septembra
Filmski festival o osobama s invaliditetom 29. septembra

BANJALUKA - Osobe s invaliditetom treba da budu uključene u sve sfere društvenog života i rada, što je od presudnog značaja za njihovu integraciju, kaže Dušica Lipovac, direktorka 6. filmskog festivala o osobama s invaliditetom, koji će biti otvoren 29. septembra u podne u Domu omladine u Banjaluci.

Kaže da je to važan festivalski program jer njima mijenjamo svijest javnosti o osobama s invaliditetom i pravim informacijama razbijamo predrasude i stereotipe.

"S ponosom možemo reći da je naš festival i in-ternacionalni, jer je u toku dvomjesečnog trajanja objavljenog javnog poziva za prijem filmskih radova pristigao značajan broj filmova iz svih krajeva svijeta. Filmovi obrađuju različite teme koje se tiču osoba s različitim oblicima invaliditeta, pa je i po tom pitanju festival jedinstven jer posvjećuje jednaku pažnju svima", napomenula je ona.

Svi filmovi koji se prikazuju na festivalu pro-movišu osobe s invaliditetom bez patetike, sažaljenja, ukazuju na njihove sposobnosti i pra-va.

"Nažalost, društvo još ne prepoznaje osobe s invaliditetom kao ravnopravne drugima, već se i dalje dijelimo na 'mi i vi'. Tek kad festival kre-nu posjećivati, prije svega, mladi ljudi koji će kroz nekoliko godina biti nosioci društvenih promjena, moći ćemo reći da smo u potpunosti zadovoljni", napomenula je Lipovčeva.

Festival traje jedan dan, a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije