Film i serije

Filmski znalci u Trebinju

Filmski znalci u Trebinju
Foto: Ilustracija | Filmski znalci u Trebinju

TREBINJE - Sedmi "Filmski kampus" otvoren je u utorak uveče u trebinjskom Kulturnom centru u prisustvu reditelja Zdravka Šotre i Slobodana Šijana, te brojnih filmskih umjetnika i studenata iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, kojem je pripala čast da otvori festival, istakao je da je u pitanju jedan od najznačajnijih kulturnih događaja iz oblasti filmske umjetnosti Republike Srpske i regiona koji Kinoteka RS organizuje u partnerstvu s gradom Trebinjem. Istakao je da će Trebinje u narednim danima biti centar okupljanja filmskih radnika koji će razmjenjivati ideje o filmskom stvaralaštvu.

"'Filmski kampus' nudi vrhunsku edukaciju studentima filmske umjetnosti, što je jedan od vidova rada Kinoteke RS, zahvaljujući kojem je postala prepoznatljiva u regionu kao ustanova koja intenzivno radi na jačanju naših filmskih potencijala, ali i povezivanju i uspostavljanju bolje saradnje među filmskim radnicima u regionu", rekao je Malešević.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da je Trebinje dobilo na značaju u posljednjih nekoliko godina u razvoju filmske umjetnosti i to zahvaljujući prvenstveno Zdravku Šotri, ne zaboravljajući, kako kaže, ni ranija filmska ostvarenja u režiji Slobodana Šijana.

"Taj čuveni Šotrin 'Ranjeni orao' i 'Anđelkina kapija' su znamenje grada Trebinja i prepoznatljiv je po tom serijalu, iako ima još drugih značajnih filmskih aktivnosti koje su promovisale cijeli grad, poput filmova 'Na mliječnom putu' Emira Kusturice i 'Nemanjića', pa nije slučajno izabrano da Trebinje bude domaćin ove manifestacije, ali uz naše pretenzije da bude centar filmske umjetnosti", kazao je Petrović. Podsjetio je da je na ljetošnjoj investicionoj konferenciji Gradska uprava dobila pismo namjere da se napravi filmski studio u blizini Trebinja.

Direktor Kinoteke RS Milovan Pandurević potvrdio je da je Trebinje idealno mjesto za susret filmskih radnika, te predavača i studenata iz akademija i filmskih škola regiona, a "Kampus" je prilika i za međusobno upoznavanje i uspostavaljanje saradnje.

Nakon svečanog otvaranja, trebinjska publika je premijerno pogledala film Zdravka Šotre "Santa Maria della Salute" s Vojinom Ćetkovićem i Tamarom Aleksić u glavnim ulogama.

Među predavačima "Kampusa" su, između ostalih, urednik dokumentarnog programa RTS, filmski i TV reditelj Dragan M. Ćirjanić, dramaturg Slavko Milanović, direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, višestruko nagrađivani scenarista i reditelj Vladimir Perović, istaknuti bh. reditelj Pjer Žalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije