Film i serije

Glogovcu nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu u Puli

Glogovcu nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu u Puli
Foto: Ilustracija | Glogovcu nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu u Puli

PULA - Srpski glumac Nebojša Glogovac danas je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu na Pulskom festivalu, dok je za režiju filma "Dnevnik mašinovođe" srpskom reditelju Milošu Radoviću pripala Zlatna arena za režiju u okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija, saopštio je žiri.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja u filmu "Ustav Republike Hrvatske" reditelja Rajka Grlića.

U okviru programa manjinskih hrvatskih koprodukcija na 64. Pulskom filmskom festivalu, žiri u sastavu Zrinko Ogresta, Mladen Ožbolt, Josip Grozdanić, Vedran Živolić i Ivana Zozoli-Vargović obrazložio je nagradu rečima da Radovićev film "skladno i nenametljivo režirana crna komedija sa izvanrednim osjećajem za dramaturšku kompaktnost i narativni ritam".

Miloš Radović je Tanjugu, neposredno po objavljivanju nagrada 64. festivala u Puli, rekao da je uvek priželjkivao tako vredno priznanje na filmskoj smotri koju je posjećivao još kao dječak.

"Otac me je dovodio u Pulu na Filmski festival i od tada sam sanjao da dobijem nagradu na ovoj filmskoj smotri. Posebno mi je drago što sam ostvario svoje dječačke snove, jer je Pula jedan veliki festival i njena publika zna šta je dobar film", rekao je Radović.

Velika Zlatna arena za najbolji film Festivala pripala je ostvarenju "Kratki izlet" reditelja Igora Bezinovića.

Riječ je o svojevrsnom ostvarenju bez budžeta, koje prati grupu izletnika u Istri koja pokušava da stigne do mističnog manastira.

Bezinović je rekao da nijednog trenutka nije očekivao nagradu.

"Nisam ni pomišljao da mogu da dobijem glavnu nagradu na Festivalu i jako sam srećan što je žiri prepoznao moju ideju da napravim drugačiji film nego što se uglavnom sada prave u Hrvatskoj. Namjera mi je da snimim dva kratka dokumentarna filma, a o sljedećem dugometražnom igranom - razmišljaću kad me prođe radost zbog ove nagrade", rekao je Bezinović.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Miji Petričević za ulogu Marijane u filmu "Ne gledaj mi u pijat" rediteljke Hane Jušić.

Hana Jušić je dobila Zlatnu arenu za najbolju režiju na Festivalu, a Zlatna arena za scenario pripala je Rajku Grliću i Anti Tomiću za film "Ustav Republike Hrvatske" u režiji Rajka Grlića.

Dodjelom nagrada večeras u areni biće završen 64. Pulski festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije