Film i serije

Glumac Ćino Darin otvorio 47. Fest

Glumac Ćino Darin otvorio 47. Fest
Foto: Tanjug | Glumac Ćino Darin otvorio 47. Fest

BEOGRAD - Argentinski glumac Ćino Darin otvorio je u petak u Centru "Sava" u Beogradu 47. Međunarodni filmski festival - Fest, u okviru koga će, pod sloganom "Bez zaštite", do 3. marta biti prikazano 125 filmova u 13 bioskopskih dvorana.

Darin, koji igra u filmu “Crni anđeo”, koji je uvršten u Glavni program Festa, rekao je da se prvi put našao pred tolikim brojem ljudi koji su se okupili zbog filma i čestitao organizatorima na tome.

Fest je ove godine posvećen velikom reditelju Dušanu Makavejevu, kome je posthumno dodeljen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Priznanje je iz ruku umjetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića primila glumica Anita Mančić, koja je igrala u Makavejevljevom filmu “Gorila se kupa u podne”.

“Mak, znamo da si sprečen da večeras primiš Beogradskog pobednika. Zamišljamo da kažeš ovo: Ja izgleda neću doživeti ovu pobedu, ali vi ostali pobedu sigurno zaslužujete. Sloboda ili ništa”, rekla je Anita Mančić.

Gromoglasan aplauz publike zaslužila je i prva dobitnica “Beogradskog pobednika” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti Milena Dravić, koja je preminula između dva izdanja Festa, a na čiji lik i djelo je podsjetio Pantelić.

On je istakao da Fest ima svoje simbole, ali da je i sam simbol Beograda i kao takav mora da bude sačuvan i da se razvija, jer “on uči, omogućava da se pogledaju filmove koji se inače ne mogu vidjeti u bioskopima kojima dominiraju pljačkaši blagajni”.

“Neki će na Festu otkriti autore koje će zavoleti, a neki će gledati filmove po kojima će pamtiti ovu godinu”, rekao je Pantelić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja prikazan je film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, koji ima 10 nominacija za Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije