Film i serije

Godišnjica smrti "buntovnika bez razloga"

Godišnjica smrti "buntovnika bez razloga"
Godišnjica smrti "buntovnika bez razloga"

Džejms Din, čovjek koji je zahvaljujući ulogama u samo tri filma postao filmska ikona, seks simbol i jedna od najuticajnijih ličnosti Holivuda, preminuo je na današnji dan prije 60 godina.

Legendarni glumac tragično je izgubio život u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 30. septembra 1955. godine, a tada je imao samo 24 godine. Džejms Din do danas je ostao upamćen kao buntovnik, genije i autsajder.

Nakon uloga u filmovima "Buntovnik bez razloga", "Istočno od raja" i "Div", Din je postao san cijele planete - djevojke su željele da budu s njim, a muškarci su željeli da budu poput njega. Nažalost, život je izgubio prerano, na samom vrhuncu karijere. Iza sebe je ostavio samo tri filma, koji i dan-danas imaju veliki uticaj na pop kulturu.

Ljubav prema brzoj vožnji došla mu je glave. Kada je prije 60 godina svojim porše spajderom 550 s prijateljima krenuo na trku u Kaliforniju, to je bila njegova posljednja vožnja. Sudario se sa drugim automobilom na raskrsnici, a potom sletio s puta. Drugi vozač je preživio, ali Dinov porše bio je potpuno uništen. Nakon ove tragedije, Dinov porše dobio je epitet ukletog. Zanimljivo je da je glumac ovaj svoj voljeni automobil zvao "malo kopile", a da je njegov kolega, glumac Alek Ginis, čak predvidio katastrofu.

Poslije smrti postao je predmet bezbrojnih analitičkih tekstova, knjiga, dokumentarnih i igranih filmova koji su pokušavali da objasne legendu izgrađenu oko njegovog imena. Kao svaki drugi mit, i ovaj krije veliki broj nejasnoća i pretjerivanja. Mnogo toga u Dinovom životu obavijeno je velom tajni, od žena s kojima se družio, preko glasina o homoseksualnosti i psihičkim problemima do samoubilačke opčinjenosti brzinom. Din je izuzetno volio kameru, ne samo kada je snimao filmove, već i dok je pozirao poznatim fotografima tog vremena.

Naočare koje je nosio na velikom broju fotografija nisu bile dio imidža, već potreba jer je bio ekstremno kratkovid.

Neosporan je jedino njegov talenat i činjenica da je u sva tri filma ostvario izuzetnu glumačku kreaciju. Nakon smrti postao je toliko uzvišen da su mu čak dva put krali nadgrobni spomenik u Frimontu, a žene su karminom ostavljale otiske svojih usana na novim dok bi ih još klesali u ateljeu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije