Film i serije

Godišnjica smrti her Žike: Nema Jugoslovena koga nije nasmijao (VIDEO)

Godišnjica smrti her Žike: Nema Jugoslovena koga nije nasmijao (VIDEO)
Godišnjica smrti her Žike: Nema Jugoslovena koga nije nasmijao (VIDEO)

BEOGRAD - Na današnji dan prije 22 godine prestalo je da kuca srce čovjeka bez koga jugoslovenska kinematografija ne bi mogla da se zamisli. Dragomir Bojanić je glumac koga najviše pamte po ulozi Žike Pavlovića iz serijala filmova "Žikina dinastija", iako je Gidra bio glumačka veličina koja je briljirala i u mnogo "ozbiljnijim" ulogama.

Gotovo da nema čoveka u regionu koga Gidra nije nasmijao kao Herr Žika, stariji ga sigurno pamte i po ulogama u partizanskim filmovima, a ima i onih koji znaju da je Bojanić snimao i filmove u Italiji gde je, između ostalog, dobio svoj nadimak Gidra - Zmija.

Gidra je rođen Kragujevcu 13. juna 1933. a život ga je već u ranoj mladosti postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče. Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao 9 godina, streljali su njegovog oca Jocu koji je bio oficir srpske vojske.

Gubitak porodice nije uspio da slomi njegov duh, pa je u rodnom gradu završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća.

Imao je i kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac za hemijsko-tehnološki odsjek. Nakon mature, godinu dana radio je u fabrici konzervi Crvena zvezda, ali je volio umjetnost i scenu, te upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Raše Plaovića.

Pozorište

Bio je član amaterskog pozorišta Sveta Mladenović iz kojeg je prešao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji je bio dugogodipnji član. Potom upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju i, kao student prve godine počinje da igra Mitketa u Narodnom pozorištu u predstavi Koštana,ostvarivši prvu veliku ulogu. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Film

Filmsku karijeru započinje 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M., nakon koje je uslijedio bogati kinematografski opus. Glavne i veće sporedne uloge je igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom „Antoni Gidra“ (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Nadimak Gidra (Qhidra) u prevodu znači zmija.

Za ulogu u filmu „Balada o revolverašu“ (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Na festivalu u Puli 1974. godine je osvojio Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića „Svadba“ (1973) nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića.

Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića koju je, u deset dijelova filma „Lude godine“, igrao od 1978. do 1992. godine. Takođe je ostao poznat i po ulogom kaplara Janićija u filmu „Marš na Drinu“, Žike Mitrovića iz 1964. godine.

Televizija

Najveću popularnost na televiziji je stekao 1972. godine, ulogom majstor Laleta u seriji Majstori. Takođe je ostao poznat i po ulozi agenta Mikule u seriji Povratak otpisanih iz 1978. kao i Krstivoja Krstića u popularnoj seriji Vruć vetar iz 1980. godine.

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, u Beogradu, od raka jetre. Tokom liječenja bio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije