Film i serije

Iznenada preminuo Bogoljub Mitić Đoša

Iznenada preminuo Bogoljub Mitić Đoša
Foto: Ilustracija | Iznenada preminuo Bogoljub Mitić Đoša

Popularni glumac Bogoljub Mitić, kojeg šira publika poznaje po ulozi Bata Đoše iz serije "Porodično blago", preminuo je jutros od posljedica srčanog udara, prenijeli su srpski mediji.

Popularan u narodu, a često negiran od strane kolega jer nije imao diplomu akademije umjetnosti, Mitić je za vrijeme emitovanja "Porodičnog blaga" bio jedno od najprepoznatljivijih lica u Srbiji i na Balkanu.

Kao glumca Narodnog pozorišta u Leskovcu u pomenutoj seriji angažovao je poznati scenarista Siniša Pavić.

Rođenje u selu Vlasotince na jugu Srbije Mitiću je donijelo u životu dvije stvari. Prva je urođeni talenat za humor i veseo duh, zahvaljujući kojima će briljirati u ulozi neukih seljaka i seoskih mangupa, a druga je poznanstvo sa Pavićem, čija je supruga Ljiljana, koautor scenarija najpoznatijih srpskih serija, takođe rođena u Vlasotincu.

Zajedno sa Predragom Smiljkovićem, poznatijim kao Tika Špic, dugovao je Paviću svoju enormnu popularnost, koja je, sudeći po Mitićevim izjavama, često bivala bez pokrića. Riječ je o pokriću finansijske prirode.

"U jednom trenutku Smiljković i ja bili smo možda i najpopularnija TV lica u zemlji, a da nismo ni za kafu imali", svojevremeno je izjavio Mitić, kojem je, ako izostavimo finansije, uloga u Pavićevoj seriji otvorila vrata koja će ga odvesti do jednog od omiljenih humorista u narodu.

Poslije "Porodičnog blaga" dobio je uloge u serijama "Seljaci", "Sve je za ljude", "Agencija SIS" i drugim više i manje poznatim ostvarenjima.

Bio je jedan od onih glumaca kojeg je proslavilo prvo pojavljivanje na TV ekranima, pa je kao Bata Đoša nastupao i u poznatim TV emisijama. I ne samo to, ovaj nadimak koji će nositi do kraja života zamijenio je onaj po kojem su ga znali prijatelji prije snimanja serije. Oni su ga zvali Boge Miza. Da je ovaj alter ego ostao daleko u njegovoj prošlosti svjedoči i to što je Mitić pisao scenario za seriju "Smešno ćoše kod Đoše", a osim u leskovačkom pozorištu, profesionalnu karijeru ostvario je i kao stalni član ansambla šabačkog teatra. Nedostatak obrazovanja nadoknadio je tako što je u 44. godini završio Fakultet za pozorišnu organizaciju i menadžment u kulturi, a da je imao talenta za tako nešto još u mladosti, svjedoči to što je u rodnom selu bio upravnik Amaterskog Valter teatra.

Posljednju ulogu ostvario je u seriji "Nemanjići, rađanje kraljevine" autora Gordana Mihića, čije emitovanje na Radio-televiziji Srbije (RTS) počinje tek sljedeće godine. Nažalost, jedan od najvećih projekata u ovoj oblasti i ostvarenje u kojem je dao svoj doprinos Mitić neće imati priliku da pogleda na malim ekranima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije