Film i serije

Jahorina film festival 2015: Gran pri filmu "Dok su oni leteli na mesec"

Jahorina film festival 2015: Gran pri filmu "Dok su oni leteli na mesec"
Jahorina film festival 2015: Gran pri filmu "Dok su oni leteli na mesec"

PALE - Stručni žiri 9. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival 2015" nagradu Grand pri za najbolje ostvarenje dodijelio je kratkom igranom filmu "Dok su oni leteli na mesec" autora Boriše Simovića iz Srbije.

Film govori o životu u Beogradu na 20. juli 1969. godine, kada je ekipa američke misije "Apolo 11" sletjela na mjesec. Grad je taj dan bio pust, svi su hipnotično pratili TV prenos, a jedino su Tozi i Vera bili obuzeti međusobnim zbližavanjem...

Žiri u sastavu dekan akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, supervizor na Azijskoj akademiji za film i televiziju u NJu Delhiju Rup Lal i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić ocjenjivao je filmove u kategorijama dokumentarni, animirani, studentski, eksperimentalni, dokumentarni TV film i kratki igrani film.

"Zlatni javor" za najbolji regionalni dokumentarni film dodijeljen je filmu "Drugi susret", autora Željka Mirkovića iz Srbije, a "Zlatni javor" za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji pripao je filmu "Plešem sa Bogom", Hoošanga Mirze iz Irana.

U kategoriji animirani film nagrada "Zlatni javor" za najbolji regionalni film dodijeljen je ostvarenju "Hajde da pravimo priču" autora Marine Andre Skop iz Hrvatske, dok je "Zlatni javor" za najbolji animirani film u međunarodnoj konkurenciji otišao za film "Riba" autoru iz Kine Linu Zangu.

Nagrada za najbolji regionalni studentski film pripao je filmu "Neke djevojke su veće od drugih" Anje Kavić iz BiH, a za najbolji studentski film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen je filmu "Layla" Houzana Abdoa iz Egipta.

Nagrada za najbolji eksperimentalni film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena je filmu "Euritmia" Huana Pabla Ahnera iz Kolumbije, a za najbolji regionalni dokumentarni TV film proglašen je film "Posna jela iz Balte Berilovca" Aleksandre Božović iz Srbije.

U kategoriji kratki igrani film, nagrada u međunarodnoj konkurenciji pripala je filmu "Pape" Nikolasa Polixenea iz Francuske.

Žiri u sastavu: Edvard Ferguson, ambasador Velike Bnritanije u BiH, Igor Čolak, direktor "Srem film festivala" i Tina Eterović Čubrilo, predsjednik FIŽET-a Hrvatske ocjenjivao je filmove u kategorijama ekološki i turistički film.

"Zlatni javor" za najbolji regionalni ekološki film dodijeljen je filmu "Zemljom, rukama, idejama" Gordane Momčilović iz Srbije, dok je nagrada za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji pripao filmu "Mediteraneum - posljednji od svoje vrste, njemačkog autora Florijana Guthknehta.

Nagradu za najbolji regionalni turistički film dobio je Janes Tadić iz BiH za film "Eko kraljica - Banjaluka", a za najbolji turistički film u međunarodnoj selekciji dobio je Grk Teo Papadulakis za film "Krit, ostrvo u vama - sanjarenje za vrijeme grčkog Vaskrsa".

Direkcija "Jahorina film festivala" za 16 filmova koji su imali nominacije žirija, a nisu dobili "Zlatni javor", obezbijedila je i dodijelila specijalne nagrade.

Riječ je o filmovima "Neobičan gost" Nisveta Hrustića iz BiH, "Daleki susreti" Vilima Zlendera iz Hrvatske, "Parobrod Dostojevski" Rusa Ivana Magdesyana, "Deda na vezi" Jana Luija iz Kine - Hong Konga, "Porodični album" Rijada Gvozdena iz BiH, "Sprint u prošlost" Fedora Selkina iz Rusije, "Badnje jutro u Kamenoj Gori" Mileve Malešić iz Srbije, "Stranac u Srbiji" Ranke Jakšić iz Srbije, te "Uhvati dan" Bertrana Trejila iz Francuske.

Specijalne nagrade dobili su i filmovi "Čovjek koji je hranio svoju sjenku" Maria Garefa iz Grčke, "Izrada Slendro Limo" Tee Škrinjarić iz Hrvatske, "Divlje ptice Srbije" Igora Aleksića iz Srbije, "Iza zidova" Umuta Guvena iz Turske, "Rezbar" Toma Novosela iz Slovenije, "Nebeska igra" Nebojše Ilića iz Srbije i "Nulta emisija zagađenja nije samo bajka" Tee Lukač iz Srbije.

Festival je svečano u hotelu "Damis" na Palama večeras zatvorio predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu /FIŽET/ Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, koji je poručio da su ključne riječi za budućnost čovječanstva u cjelini prijateljstvo, tolerancija i svjesnost o značaju ekologije i zdravog života.

Učesnici festivala u okviru pratećeg programa imali su priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Jahorinu, gdje su se upoznali o kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima ovih destinacija, a održana su i dva okrugla stola te dodijeljene nagrade za pet najboljih ekoloških projekata u BiH.

Tokom Festivala posjetioci su na projekcijama u hotelu "Damis" na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu vidjeli ukupno 95 filmova iz 28 država.

Moto ovogodišnjeg festivala bio je "Dodirni svjetlost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije