Film i serije

"Jahorina film festival" od sutra na Palama

"Jahorina film festival" od sutra na Palama
"Jahorina film festival" od sutra na Palama

PALE - Na Devetom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival", koji će biti svečano otvoren sutra na Palama, biće prikazano 95 filmova iz 28 zemalja.

"Za učešće na ovogodišnjem festivalu bilo je prijavljeno više od 2.700 filmova iz 117 zemalja, a selektori su odabrali 95 filmova, koji će od sutra do subote, 29. avgusta, biti prikazani na projekcijama u hotelu `Damis` na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu", izjavio je Srni direktor "Jahorina film festivala" Mirko Despić.

Prema njegovim riječima, većina filmova urađena je u izuzetno kvalitetnoj produkciji, a jedan broj njih već je osvojio nagrade na nekim međunarodnim festivalima.

Za ovu godinu karakterističan je povećan broj sekcija, a Festival je proširen na oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma.

"Određeni broj filmova ima i političku tematiku", rekao je Despić.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Dodirni svjetlost", što će biti važna vodilja i članovima žirija, kada budu odlučivali o nagradama, a zbog velikog broja sekcija, ove godine predsjedavaće dva festivalska žirija.

Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić, dekan Akademije u Banjaluci Luka Kecman i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz NJu Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor "Sremfilm festivala" Igor Čolak i predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu /FIJET/ iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

Direktor festivala kaže da se očekuje dolazak pedesetak autora i gostiju iz regiona, Evrope i svijeta, a prvi put će se pojaviti predsjednik FIJET-a Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa.

"I ove godine biće dodijeljene nagrade za najbolje ekološke projekte u BiH. Festival će otvoriti film `Drugi susret` srpskog autora Željka Mirkovića, koji govori o susretu oficira jugoslovenske vojske koji je prilikom bombardovanja Srbije oborio avion `F-117`, takozvani nevidljivi avion", kaže Despić.

Pokrovitelji "Jahorina film festivala" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Turistička organizacija Istočno Sarajevo i Sarajevska pivara. Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM.

Svečano otvaranje Festivala planirano je za 19.00 časova u Kulturnom centru na Palama.

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja festivala predviđena je za 29. avgust u hotelu "Damis" na Palama, s početkom u 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije