Film i serije

Knjige na filmskom platnu recept za uspjeh

Knjige na filmskom platnu recept za uspjeh
Foto: Ilustracija | Knjige na filmskom platnu recept za uspjeh

Holivudska produkcija posljednjih nekoliko godina veliki dio svojih filmova bazira na književnim ostvarenjima. Recept prenosa priče sa stranica knjige na filmsko platno se pokazao veoma uspješnim, pa su im se tako producenti velikih filmskih kuća i ove godine okrenuli. Predstavljamo vam ovogodišnja tri ostvarenja koja su nastala po čuvenim knjigama i romanima, a koja već sada izazivaju veliku pažnju kritike i publike.

"Ubistvo u Orijent ekspresu"

Ovo ostvaranje je vjerovatno najpoznatiji krimi-roman britanske književnice Agate Kristi. Raskošno putovanje vozom pretvara se u misterioznu priču u kojoj Samuel Edvard Račet biva ubijen, a detektiv Herkul Poaro je jedan od putnika. Preostali putnici su osumnjičeni, ali samo je jedan od njih ubica.

Četrdesetak godina ranije ovaj roman je doživio jednu od najpopularnijih ekranizacija, gdje je glumačka ekipa bila više nego sjajna. Ulogu Herkula Poaroa tumačio je Albert Fini, a pored njega su se pojavili i Šon Koneri, Ingrid Bergman, Vanesa Redgrejv i mnogi drugi.

Ovogodišnja premijera u domaćim bioskopima nove adaptacije "Ubistva u Orijent ekspresu" s novim imenima najavljena je za 9. novembar. Ulogu Herkula Poaroa tumačiće Kenet Brana, koji je ujedno i režiser, a tu su i Džoni Dep, Mišel Fajfer i Dejzi Ridli.

"Koliba"

Knjiga Vilijema Pola Janga "Koliba" jedna je od najčitanijih i najprodavanijih posljednjih godina. Možda zbog religiozne tematike ili smirenosti kojom odiše, svakako je ostavila veliki utisak na čitaoce.

Mek Filips je običan čovjek kojeg muče prošlost i djetinjstvo koje je uništio otac alkoholičar. Ipak, danas vodi ispunjen život sa svojom porodicom. Porodični izlet će promijeniti njegov idiličan život, njegov pogled na svijet i stav prema religiji. Iako je publika prihvatila knjigu, film je naišao na dosta negativnih kritika. Negdje se navodi da je pravi razlog taj što se kroz film radnja doživljava mnogo intenzivnije i da, čak i oni koji su uživali u knjizi, nikako ne žele da se slože s filmom.

"Ana Karenjina: Sjećanja Vronskog"

Epska priča o velikoj ljubavi "Ana Karenjina: Sjećanja Vronskog" je film koji je pripreman i sniman četiri godine, a pokazaće svu veličinu ruske kinematografije i veličanstvenu ljubavnu priču koja je i danas inspiracija mnogima, pa i slavnom reditelju Karenu Šahnazarovu. Radnja filma odvija se u vrijeme rusko-japanskog rata, u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spasava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom. Kada sazna za njegov identitet odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasio život, jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

"Moje ime je Sergej Karenjin, gospodine Vronski, jedini sin Ane Karenjine." Ne gajeći bilo kakve iluzije i ne očekujući odgovore, mladi Karenjin Vronskom postavlja pitanje koje ga muči cijelog života: šta je natjeralo njegovu majku na kobni čin? Film je već počeo s emitovanjem u domaćim bioskopima.

"Snješko"

Triler "Snješko" je filmska adaptacija svjetskog bestselera Jua Nesbea, norveškog pisca poznatog po uzbudljivim i dinamičnim kriminalističkim zapletima. Kad glavni detektiv elitnog kriminalističkog odjeljenja počne da istražuje nestanak žrtve prvog snježnog dana, uplašiće se da je neuhvatljivi serijski ubica možda ponovo aktivan. Uz pomoć genijalnog regruta, ovaj policajac će morati da poveže deceniju stare slučajeve s brutalnim novim, ukoliko želi da nadmudri ovo nezamislivo zlo prije nego što snijeg ponovo počne da pada. Film se već nalazi na repertoarima svjetskih i domaćih kino-dvorana, a sajt Rotten tomatoes mu je dao veoma dobre ocjene.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije