Film i serije

"Korida" pred Banjalučanima

"Korida" pred Banjalučanima
Foto: Ilustracija | "Korida" pred Banjalučanima

BANJALUKA - Banjalučka premijera dokumentarnog filma "Korida", režisera Siniše Vidovića, biće održana 29. avgusta u 19 časova u "Cineplexx Palasu".

"Korida" prati više protagonista na njihovom dirljivom proputovanju kroz fascinantni svijet bosanskih borbi bikova, takozvanih korida.

Svijet korida je pun mitova i herojskih priča koje prethodno gotovo da i nisu filmski zabilježene.

"Korida" nudi uzbudljiv, dramatičan i zabavan novi pogled na svijet o kojem gotovo ništa ne znamo, iako se njegove granice protežu skoro do našeg kućnog praga. To je priča o zaostavštini arhaičnih vremena u modernim društvima, priča o odnosu čovjeka sa prirodom i o ujedinjujućoj snazi borbe bikova.

Film Siniše Vidovića do sada je prikazivan na raznim festivalima u Njemačkoj, Austriji, te u Istanbulu, Parizu, Budimpešti i ostalim metropolama.

U Bosni i Hercegovini je premijeru doživio na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu, gdje je dobio više nagrada.

"Na ideju za film došao sam 2009. godine kada sam saznao za te manifestacije. Tada sam saznao samo značenje tih manifestacija, ne mislim na borbe bikova, nego na spajanje svih naroda u BiH, koji posjećuju te koride. Tada sam počeo i svoje istraživanje, zanimajući se - da li je to istina? To mi je dalo neku motivaciju da napravim film", kazao je Vidović.

Ovaj Banjalučanin sa austrijskom adresom, koji je završio filmsku i video režiju na Univerzitetu u Lincu, biće prisutan i raduje se susretu sa domaćom publikom. Ulaz za sve posjetioce biće besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije