Film i serije

Kratkofil: Film Slava kurvi napunila Kastel

Kratkofil: Film Slava kurvi napunila Kastel
Kratkofil: Film Slava kurvi napunila Kastel

Projekcijom revijalnih filmova, dobitnika nagrade "BAFTA 2012", koju dodjeljuje Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost, započeo je drugi dan Međunarodnog festivala kratkog filma "Kratkofil Plus" uz male tehničke probleme.

Nakon toga, u nešto manje od dva sata, publika je imala priliku da pogleda i drugi takmičarski blok, sastavljen od šest filmova.

Revijalni dio na istoj lokaciji nastavljen je programom za najmlađe i prikazivanjem španskog filma "Magično putovanje u Afriku", a zatim je prikazan i dokumentarac "Pismo ocu".

Festival se u četvrtak, kao i prethodnog dana, u večernjim časovima preselio na tvrđavu Kastel, gdje je nastavljeno prikazivanje takmičarskog programa uz projekciju još deset filmova i uz veliki broj posjetilaca. Za revijalni program bio je zadužen višestruko nagrađivani film "Klip" srpske režiserke Maje Miloš, poslije čega su svi posjetioci bili pozvani na druženje u "lounge" bašti festivala "Secret garden", koja se takođe nalazi na Kastelu.

Program trećeg dana bio je dopunjen zbog tehničkog problema koji se desio nešto ranije.

"Zbog problema na projekciji odlučili smo da izabrane kratke filmove iz programa 'BAFTA 2012' ponovo prikažemo u Velikoj sali Doma omladine. To je bila i prilika da svi ljubitelji britanskih filmova još jednom pogledaju ove sjajne filmove", objasnila je Maja Isović, portparol festivala.

U nastavku festivala održano je predavanje Emili Kiriakides, producenta programa Britanske producentske kompanije "Lighthouse", koja je govorila o način na koji se britanski kratki filmovi finansiraju, produciraju i promovišu na primjeru "Lighthouse" produkcija.

Prikazivanjem četvrtog bloka otpočeo je i takmičarski program, a publici je predstavljeno još deset kratkih filmskih ostvarenja, nakon čega su prikazani dječiji film "Zaljubljeni Tvigson" Norvežanina Martina Lunda, kao i južnokorejski dokumentarni film "Planeta puževa".

Predzadnji, peti takmičarski blok, sačinjen od jedanaest filmova, svi zainteresovani su mogli da pogledaju u bioskopu na otvorenom na ljetnoj pozornici banjalučke tvrđave Kastel. Uslijedio je i revijalni film "Slava kurvi", koji su kritičari okarakterisali kao "dokumentarni megaspektakl", a u režiji najpoznatijeg austrijskog dokumentariste Mihaela Glavogera.

Filmski festival "Kratkofil Plus" završava se ove nedjelje, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije