Film i serije

Kratkofil: "Gran-pri" filmu "Brodolom"

Kratkofil: "Gran-pri" filmu "Brodolom"
Kratkofil: "Gran-pri" filmu "Brodolom"

BANJALUKA - "Gran-pri" Međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil plus" uručen je u Banjaluci režiserki Morgan Knibe iz Italije/Holandije, za dokumentarni film "Brodolom".

Članovi žirija bili su režiseri Nikola Majdak, Karen Vaskez Gvadarama i Mark Stil.

"Ovaj film govori o strašnoj ljudskoj tragediji, a sama priča je vrlo neobična i objektivna", ocijenili su članovi žirija koji su u četiri dana Festivala imali zadatak da između 35 prikazanih krakih filmova iz cijelog svijeta, u četiri kategorije - dokumentarni, animirani, eksperimentalni i igrani, odaberu najbolje.

Za najbolji igrani film u okviru festivala "Kratkofil plus" proglašen je "Turista" režisera Arijela Šabana.

Najbolje filmsko ostvarenje na prostoru regiona je "Umir krvi", koji je režirao Senad Šahmanović iz Crne Gore.

U kategoriji najboljeg eksperimentalnog filma nagrađen je film "Planeta Sigma", režiserke Momoko Seto iz Francuske.

Najbolji dokumentarni film za ovu godinu je "Održavanje ravnoteže", filmsko djelo Bernarda Vegnera iz Austrije.

Nagrada za najbolji animirani film ide u Rusiju, režiseru Konstantinu Bronzitu za film "Mi ne možemo bez kosmosa".

Nagrade žirija za najbolja filmska ostvarenja dodijeljene su sinoć, čime je zatvoren deveti Međunarodni festival "Kratkofil plus".

Portparol Festivala Jovana Tošić rekla je Srni da je publika, nakon dodjele nagrada, mogla pogledati dugometražni američki nezavisni film "Vječni polarni medvjed" Infinitely Polar Bear, jedan od četiri dugometražna ostvarenja koja su bila sastavni dio revijalnog programa "Panorama plus".

Tošićeva je navela da su u okviru Festivala održane i dvije radionice – o snimanju filma mobilnim telefonom i za razvoj projekata.

Iako je ovogodišnji program Festivala bio najsadržajniji i najbogatiji do sada, Tošićeva je naglasila da je odziv publike bio ispod očekivanja.

"Potrudili smo se da damo svoj maksimum kako bismo u Banjaluku doveli što više gostiju iz inostranstva, koji su se vrlo rado odazvali našem pozivu. Međutim, odziv publike je bio slab, vjerovatno zbog vremenskih prilika ovih dana", rekla je Tošićeva.

Posljednji dana Festivala posvećen je najmlađim filmofilima, koji će danas moći pogledati 10 kratkih britanskih filmova, pogodnih za uzrast nižih razreda osnovne škole.

Filmske projekcije prikazivane su na otvorenom kinu na tvrđavi "Kastel" i u sali Doma omladine u Banjaluci.

Međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil" osnovan je 2007. godine u Banjaluci i od 2010. godine važi za jedan od značajnijih događaja na regionalnoj, ali i svjetskoj kratkometražnoj filmskoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije