Film i serije

Kultni mjuzikl slavi 40 godina popularnosti

Kultni mjuzikl slavi 40 godina popularnosti
Foto: Screenshot | Kultni mjuzikl slavi 40 godina popularnosti

Prošlo je 40 godina od kada su Olivija Njuton Džon i Džon Travolta osvojili srca mladih širom svijeta, a sam mjuzikl "Briljantin" (Grease) od tada nije dobio nijednu boru, i i dalje je aktuelan.

Reditelj Rendal Klajzer izjavio je u intervjuu Frans presu da i dalje ne može da vjeruje da je njegov prvi dugometražni film postao holivudski klasik.

"Mislili smo da će film dobro proći kod tinejdžera tokom jednog ili dva ljeta, ali nismo mogli da zamislimo da će 40 godina kasnije ostati i dalje nevjerovatno interesovanje u cijelom svijetu i to kod publike svih uzrasta", rekao je Klajzer.

Film je adaptacija istoimenog mjuzikla Vorena Kejsija i Džima Džejkobsa iz 1971. godine o dvoje zaljubljenih srednjoškolaca tokom 50-ih godina. Film je snimljen za dva mjeseca u Los Anđelesu i koštao je šest miliona dolara. Kao i mnogi filmovi koji su ušli u anale svjetske kinematografije i "Briljantin" je na početku dobio brojne negativne i pozitivne kritike.

Ostvarenje je zaradilo oko 400 miliona dolara od bioskopskih karata i jedan je od filmskih mjuzikla sa najvećom zaradom.

 

Klajzer je u to vreme izabrao već poznate glumce za glavne uloge. Travolta je već snimio "Groznicu subotnje večeri" a Olivija Njuton Džon je bila zvijezda.

Reditelj se seća da su Travolta i on želeli Oliviju Njuton Džon za glavnu ulogu, ali je ona prvobitno oklevala, jer je starija od Travolte pet godina i smatrala se "suviše starom" da glumi njegovu djevojku u filmu. Poslije prvog probnog snimanja, glumica se predomislila.

Glavni glumci su poslije filma ostali u kontaktu i zajedno su igrali u ostvarenju "Second chance" 1983. godine i snimili album za Božić 2012. godine. Ostali su prijatelji i međusobno se podržavali u teškim trenucima, kada je umro Travoltin sin 2009. godine i kada je Olivija Njuton Džon imala rak 90-ih godina.

Klajzer je rekao da je odvojeno viđao glumce ali će se zajedno sastati uskoro u Los Anđelesu na prijemu povodom godišnjice filma, u američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i nauka.

 

"Briljantin" je premijerno prikazan u ljeto 1978. godine i nominovan je za Oskara u kategoriji najbolje originalne pjesme.

Klajzer je poslije "Briljantina" snimio još nekoliko filmova, ali bez velikog uspjeha tako da je filmsku industriju napustio 90-ih godina.

Reditelj je ocijenio da je "Briljantin" ostao dugovječan jer se bavi univerzalnim temama, kao što su srednjoškolska ljubav i tinejdžersko bezbrižno doba.

Prema njegovim riječima, "Briljantin" je daleko od savršenog flma ali ta nesavršenost upravo daje šarm filmu.

Travolta je poslije uloge lošeg momka Denija postao svjetska zvijezda. Igrao je u brojnim filmovima, među kojima je ostvarenje "Petparačke priče" Kventina Tarantina.

Olivija Njuton Džon je nastavila muzičku karijeru sa hitom "Physical" i pojavila se u filmu "Xanadu" 1980. Rekla je da je zadržala tijesne crne pantalone koje je nosila kao Sendi u "Briljantinu".

Snimljen je 1982. i "Briljantin 2" kao nastavak prvog dijela sa Mišel Fajfer i Maksvelom Kolfildom ali je imao daleko manje uspjeha.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije