Film i serije

Kusturica: Filmom vlada "batina Holivuda"

Kusturica: Filmom vlada "batina Holivuda"
Foto: Ilustracija | Kusturica: Filmom vlada "batina Holivuda"

BEOGRAD - Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je da svjetskim filmom vlada "batina Holivuda", te da je sadašnjost preusmjerena na rijalitije i vulgarnost života, koja je političko oruđe i preusmjerava pažnju na nešto što ne treba.

"Sve se vrti kao u šibicarenju, u kojem se jedna kuglica drži u ruci i vrti, a gdje je ona, to niko ne zna. Pa kad onaj koji je vrti pogriješi, onda kaže nije bila ovdje, nego ondje", rekao je Kusturica.

On ističe da se filmovi više ne prave iz filozofskih, književnih, umjetničkih uglova, nego u zbrkanoj formi, kako bi završili na festivalima, a ne u bioskopima, koji više ne predstavljaju hramove umjetnosti.

Kusturica je ocijenio da je paradoks da u svijetu nikada nije bilo ovoliko dobrih autora, a nikada manje prostora u toj tržišnoj trci, koja je postavljena kao nešto što je neravnopravno.

"U Americi sada ima pet autora koji su napravili fantastične filmove, ali ne mogu da izdrže pritisak ili tu stiješnjenost u koju je upao svjetski film, upravo zbog batine Holivuda koja vlada", rekao je Kusturica za "Večernje novosti".

Na pitanje zašto na filmu više nema pobune, Kusturica je ocijenio da stvarnost ljude gura u izolaciju, te ocijenio da je Holivud potvrdio ideju da je čovjek nemoćan.

On je naveo da su američki predsjednik Ronald Regan i britanski premijer Margaret Tačer uticali na to da filmovi ne smiju da govore o onome što brine čovjeka, da ne smiju da glorifikuju pobunu, pogotovo poslije Vijetnamskog rata i talasa filmova, koji su sa kritičkom distancom govorili o tom vremenu.

"Oni su stvorili ideju da je čovjek bespomoćan i to je i sam Holivud potvrdio. Jednostavno, čovjek više ne podrazumijeva egzistencijalni status kao junak filma, egzistencijalno stanovište, istorijsku perspektivu, politički odnos prema nečemu što se dešava. Taj predmet pažnje je danas, zapravo, obična video-igrica, a nikako misleći faktor", rekao je Kusturica.

On je ocijenio da je tome najviše doprinijela informatička revolucija, koja je bila pogubna za mnoge ljude, kao i najnovija digitalizacija, koja govori o tome da će oni koji se ne budu digitalizovali sto odsto i na svjetskoj sceni ne pobijede u vještačkoj inteligenciji, izgubiti bitku sa savremenim svijetom.

"Danas nema `novog talasa`, zato što su promijenjeni životni uslovi. Danas se telefonom može snimiti film", rekao je Kusturica.

Navodeći da filmove danas ne naručuju reditelji, Kusturica kaže da je jezik filma presušio i da se oni zasnivaju na bizarnim pričama, ili na zapletima, nikako na formi.

"Ako nisu vulgarni, ako nemaju one najbrutalnije šale koje ih izjednačuju sa onim što smo mi prezirali i nazivali `bulevarskim pozorištem`, filmovi sve teže izdržavaju u bioskopima", istakao je Kusturica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije