Film i serije

Kusturica: Muzika je sestra filma

Kusturica: Muzika je sestra filma
Foto: Facebook | Kusturica: Muzika je sestra filma

BEOGRAD - Muzika je sestra filma, a to su potvrdili i svjetski poznati umjetnici koji su nastupili na ovogodišnjem, šestom "Boljšoj" festivalu ruske klasične muzike, rekao je osnivač tog festivala Emir Kusturica koji je najavio snimanje novog filma.

Ove godine gosti festivala bili su najveći autori svijeta koji su upravo najbolji da potvrde ideju da je film proistekao iz ideje o muzici, rekao je Kusturica u razgovoru sa novinarima, posljednjeg dana festivala, i kao primjer naveo nastup američkog gitariste Gerija Lukasa koji je svojim muziciranjem oživio nemu filmsku komediju "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine.

"Kada bi u budućnosti bilo moguće da se jedan darovit izvođač, umjetnik poput Denisa Macujeva (svjetski poznati pijanista) priključi na sprave koje prenose ono što je u njegovim osjećanjima, odnosno u njegovoj slici svijeta, onda bismo znali šta znače svi tonovi koje on odsvira, mogli bismo da vidimo sliku. I tu se vraćamo na moju ideju da je muzika sestra filma", rekao je Kusturica.

Na pitanje koje bi svjetske umjetnike koji nisu bili na "Boljšoj" festivalu volio tu da dovede, rekao je da postoji čitava lista takvih umjetnika.

"Čitava je lista onih koji se pojave i do kojih čovjek ne stigne, ali ne želimo da nam festival bude gust i da bude previše imena, već da prostor damo mladim autorima", rekao je on.

Najavio je da će sigurno napraviti još jedan film za koji je već potpisao ugovor u Kini i dodao da piše knjigu koja će prvo izaći u Kini, a onda u Evropi i kod nas, a na osnovu koje će film biti napravljen.

Riječ je o savremenoj priči koja uzima u obzir sve značajne motive posrnuća individualnosti u ovom vijeku i moralno preispitivanje jednog vremena devedesetih godina u Kini kada je ona počela da buja sa svojom ekonomijom i kada su mnogi otišli iz Kine, rekao je Kusturica.

"Ta kopča koju pokušavam da uspostavim uvodi moralne dileme koje su uočljive u literaturi Dostojevskog, odnosno kod čovjeka koji liči na kneza Miškina u "Idiotu" i Raskoljnikova u "Zločin i kazna" koji je ubio babu zelenašicu i pitao se da li je bio u pravu. Sva ta pitanja su danas na neki način demodirana, ali najednom postaju užasno značajna", dodao je Kusturica.

Kako je naveo, moral je kategorija koja se danas izbjegava, a bez morala i slobode vrlo teško možemo da govorimo o onome šta nas čeka sutra.

"Utoliko je i ovaj film za mene veliki izazov", dodao je Kusturica.

Govoreći o Svjetskom prvenstvu u fudbalu, rekao je da je ono postalo specifična svetska histerija koja mu liči na "stanje u kojem kao da se simulira rat".

"Kao da su te horde navijača topovsko meso koje je, eto, sad pristalo da bude pozitivno i da se bavi igrom. Fudbal je igra u kojoj, kad je vode dobri treneri, reprezentacije postaju male ratne formacije. Govorim to jer ne gledam televiziju i time se ne bavim, ali sam vidio šta znači masovna psihoza koja vlada", rekao je Kusturica.

Naveo je da je otkriće ove godine bila hrvatska reprezentacija čiji je fudbal, dodao je, na najvišem mogućem nivou.

"Franzuci su potvrdili staru temu da su pobjedničke reprezentacije one koje uvažavaju istinu da, pored dobre lige, mora da se ima i multikulturalno društvo iz kojeg razne rase i nacije uspivaju da se skupe i budu bolje od ovih koji su samo jedna nacija. Mislim da je to ovo finale potvrdilo", zaključio je Kusturica.

"Boljšoj" festival u Drvengradu, koji za cilj ima promociju mladih muzičkih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, trajao je od 14. do 17. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije