Film i serije

Kusturica otvorio jubilarni LIFFE

Kusturica otvorio jubilarni LIFFE
Foto: Ilustracija | Kusturica otvorio jubilarni LIFFE

LESKOVAC - Deseti jubilarni Leskovački internacionalni festival filmske režije /LIFFE/ svečano je večeras otvorio reditelj Emir Kusturica, koji je i ovogodišnji laureat Nagrade "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpske kinematografije u svijetu.

Kusturica je sedmi dobitnik ove prestižne nagrade, a dosadašnji laureati su Predrag Miki Manojlović, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i Slavko Štimac.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je Kusturici uručio nagradu rekao je da i najpoznatiji svjetski reditelji ne mogu da se pohvale da imaju dvije Zlatne palme u Kanu, dva Srebrna lava u Veneciji, nagrade u Berlinu, Moskvi, nominaciju za Oskar, kao što to može, kako je ocijenio, "naš majstor pokretnih slika".

"Imao sam tu čast da otvorim prvi festival filmske režije, verovali smo u njega, i od samog početka smo se trudili da grad bude njegov dostojan partner i da pruži svaku podršku. Značaj i vitalnost festivala dokazivali smo iz godine u godinu", rekao je Cvetanović.

On je dodao da je posebna čast što ovogodišnji festival otvara Emir Kusturica, što publika ima priliku da vidi njegov film "Na mliječnom putu", i što je upravo on ovogodišnji laureat Nagrade "Živojin Pavlović", prenose "Večernje novosti".

Za proslavljenog srpskog režisera nagrada ima posebno mjesto, jer je, kako kaže, svoju filmsku poetiku i estetiku gradio upravo pod uticajem ovog velikana "crnog talasa", od koga je mnogo naučio.

"Odgovorno tvrdim da je Žika Pavlović bio jedan od onih autora, koji su bili najznačajniji u svijetu filma. Te enciklopedije koje se pišu, pišu se kao istorije, iz nekog centra kojem odgovara da jedan ili drugi vladajući ukus ima svoje predstavnike, a mi možemo slobodno da kažemo da se tri, od ukupno deset filmova, koje je snimio Žika Pavlović, svrstavaju u red najboljih svjetskih ostvarenja", naveo je Kusturica.

Poslije ceremonije otvaranja festivala, Kusturica je pred nekoliko hiljada posjetilaca sa svojim bendom "No smoking orkestra" održao koncert, prvi u Srbiji poslije pauze od osam godina.

LIFFE ove godine ima glavni i takmičarski program, program "Autorski pečat", te selekciju studentskih filmova iz regiona.

Do 23. septembra, od 16 filmova u glavnom programu, pred publikom će biti čak sedam premijernih projekcija.

Tokom festivala publici će se pokloniti glumci Mira Banjac, Sloboda Mićalović, Branko Cvejić, Branislav Lečić, Zoran Cvijanović, Tihomir Stanić i drugi, prenose "Večernje novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije