Film i serije

"La la lend" oborio rekord sa sedam "Zlatnih globusa", sjaj i glamur nisu izostali (FOTO)

"La la lend" oborio rekord sa sedam "Zlatnih globusa", sjaj i glamur nisu izostali (FOTO)
"La la lend" oborio rekord sa sedam "Zlatnih globusa", sjaj i glamur nisu izostali (FOTO)

LOS ANÐELES - Romantični mjuzikl "La La Land" trijumfovao je na 74. dodjeli "Zlatnog globusa" održanoj u Los Anđelesu pošto je uzeo nagrade u svih sedam kategorija u kojima je nominovan, uključujući i najbolju komediju/mjuzikl. Nagrada za najbolju dramu dodijeljena je filmu "Moonlight".

Pored nagrade za najbolji film u žanru komedije/mjuzikla, "La La Land" je osvojio nagrade i u drugim kategorijama pa je tako Rajan Gosling proglašen za najboljeg glumca, a Ema Stoun, njegova partnerka u filmu "La La Land", za najbolju glumicu. Režiser ostvarenja Dejmijen Šazel je proglašen za najboljeg režisera, a Džastin Harvic, koji je radio muziku za ovaj film, dobio je "Zlatne globuse" za originalnu muziku i originalnu pjesmu.

Na ceremoniji dodjele nagrada, glumac Rajan Gosling je svoju nagradu

posvetio preminulom bratu svoje partnerke, glumice Eve Mendes, Huanu Karlosu Mendesu.

"Dok sam pjevao, plesao i svirao klavir, što je jedno od najljepših iskustava koja sam imao u životu, Eva se brinula o našoj kćerki, noseći naše drugo dijete i pomažući svom bratu da pobijedi rak", rekao je Gosling u emotivnom govoru pošto mu je uručeno priznanje za najboljeg glumca.

Ostale glumačke nagrade ravnomjerno su raspoređene  na četiri filma. U kategoriji drame najbolji glavni glumac je Kejsi Aflek za film "Manchester By the Sea", a glavna glumica Izabel Iper za "Elle", francuski film holandskog reditelja Pola Verhuvena koji je izabran i za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

Najbolji sporedni glumci su Aron Tejlor-Džonson iz filma "Nocturnal Animals" i Vajola Dejvis iz ostvarenja "Fences", dok je "Zootopia - Zootropolis: Grad životinja" pobijedila u kategoriji za najbolji animirani film.

Nagrada "Sesil B. DeMil" za životno djelo dodjeljena je legendarnoj glumici Meril Strip.

U televizijskim kategorijama ostvarenje "The Night Manager" (Noćni menadžer) je osvojilo tri nagrade za mini-seriju/TV film. Tom Hidlstoun je proglašen za najbolju glavnu ulogu, Hju Lori za najbolju sporednu mušku ulogu i Olivija Kolman za najbolju sporednu žensku ulogu.

Tri serije su ostvarile dvostruki trijumf. "Atlanta" je uzela "Zlatni globus" za najbolju komediju, a Donald Glover je proglašen za najboljeg glavnog glumca u humorističkoj seriji.

Ostvarenje "The Crown" je proglašeno za najbolju seriju u odsjeku drame, dok je Kler Foj proglašena za najbolju glumicu u kategoriji drame.

Hit serija "Narod protiv O. Džeja Simpsona" proglašena je za najbolju mini-seriju/TV film i donijela je nagradu glavnoj glumici Sari Polson.

Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji je Bili Bob Tornton za ostvarenje "Goliath", a najbolja glavna glumica u humorističkoj seriji je Trejsi Elis Ros iz serije "Black-ish".

Domaćin dodjele, obilježene političkim govorima i "prozivkama" Donalda Trampa, bio je Džimi Falon.

Haljine sa crvenog tepiha

Veliku pažnju novinara i javnosti su privukle poznate ličnosti na crvenom tepihu dodjele "Zlatnog globusa". Poznate glumice su nosile modele najvećih svjetskih dizajnerskih brendova među kojima su "Louis Vuitton", "Prada", "Armani", "Dolce & Gabbana" i "Versace".

Kritike za Donalda Trampa

Slavna američka glumica Meril Strip je na ovogodišnjoj dodjeli nagrade "Zlatni globus" održala veoma emotivan govor u kojem je otvoreno kritikovala Donalda Trumpa. Glumica je zamjerila američkom predsjedniku jer se tokom izborne kampanje rugao reporteru sa invaliditetom Serđu Kovaleskom. Stripova je rekla da je bila zapanjena ovakvim ponašanjem. Iako je Kovaleski pokazao svoju sposobnost i osvojio "Pulicera", Tramp mu se rugao i pred TV kamerama ga nazvao jadnikom.

"Ove godine me jedna izvedba zapanjila. Ne zato što je bila dobra, nego zato što je bila vrlo efektna. Bio je to momenat kada se osoba koja treba da sjedi na najuglednijem mjestu u našoj zemlji narugala osobi sa invaliditetom. Nekome koga nadilazi u privilegijama, moći i mogućnosti da uzvrati. Srce mi se slomilo kad sam to vidjela i još uvijek taj prizor ne mogu izbaciti iz glave jer to nije bilo u filmu, nego u stvarnom životu. To daje dozvolu drugima da se ponašaju jednako. Nepoštivanje poziva nepoštovanje, nasilje potiče nasilje", kazala je glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije