Film i serije

Na Palama počinju "Dani Kinoteke Republike Srpske"

Na Palama počinju "Dani Kinoteke Republike Srpske"
Foto: Ilustracija | Na Palama počinju "Dani Kinoteke Republike Srpske"

U Kulturnom centru Pale večeras počinje manifestacija "Dani Kinoteke Republike Srpske", kojom će biti obilježeno 25 godina od osnivanja filmskog arhiva Republike Srpske.

"Biće to prilika da se još jednom podsjetimo na vrijeme u kojem su zajedno sa Republikom Srpskom nastajale i njene institucije, među kojima i 'Srna film', prvo filmsko preduzeće Republike Srpske, osnovano početkom jula 1992. godine. Istovremeno, osnivanjem 'Srna filma', snimaju se i prvi dokumentarni filmovi, te započinje formiranje filmskog arhiva, današnje Kinoteke Republike Srpske", istakao je direktor Kinoteke Milovan Pandurević.

Prema njegovim riječima, poseban program posvećen je sjećanju na filmskog reditelja Miodraga Taranu, idejnog osnivača i prvog direktora "Srna filma", a biće održan sutra u 19.00 časova.

U okviru zvaničnog programa biće prikazan prvi dokumentarni film "LJeto sam proveo", snimljen u produkciji "Srna filma" 1992. godine, koji potpisuju Zoran Maslić i Miodrag Tarana.

Biće prikazani i Taranini dokumentarci iz predratnog perioda "Nebeska berba" /1991/ i "Djevojčica iz prošlog vijeka" /1986/, oba u produkciji sarajevskog "Foruma" i tadašnje TV Sarajevo.

U istoriji kinematografije Republike Srpske dokumentarni film "LJeto sam proveo..." Zorana Maslića i Miodraga Tarane ostaće zabilježen ne samo kao prvi dokumentarac Republike Srpske, nego i kao prvi nagrađeni film, a nagrada sa 40. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji film u video selekciji iz 1993. godine biće ujedno i prva nagrada u oblasti kulture dodijeljena autorima iz Republike Srpske.

Za sutra u 20.00 časova planirana je retrospektiva dokumentarnih filmova "Srna filma", a biće prikazani dokumentarci "Moj Milane" /1995/ Duška Anđića, "Suvenir" /1998/ Milovana Pandurevića, "Bukvar bukvica" /2001/ Milenka Jovanovića, "Povratak južnim planinama" /1997/ Slavka Milanovića i "Život" /2000/ Dragana Elčića.

Trodnevni program završava se u subotu, 16. septembra projekcijom filma Srđe Penezića "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi.

U filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, te prvi put na filmu Helena Jakovljević i drugi. Film je snimljen 2016. godine u produkciji "Logos filma"; svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u "Sava centru" u novembru prošle godine.

Projekciji filma na Palama, u okviru manifestacije "Dani Kinoteke Republike Srpske", koja će ujedno biti i premijerno prikazivanje filma u Srpskoj, prisustvovaće i dio autorske ekipe scenarista i reditelj Srđa Penezić, nosilac glavne uloge Slavko Štimac i producent filma Vesna Golubović.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Svečani program povodom ovog jubileja biće održan večeras sa početkom u 19.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije