Film i serije

"Na mliječnom putu" na Danima Beograda u Moskvi

"Na mliječnom putu" na Danima Beograda u Moskvi
"Na mliječnom putu" na Danima Beograda u Moskvi

MOSKVA - Moskovska publika imala je priliku da, u okviru Dana Beograda u tom gradu, pogleda film "Na mliječnom putu", a njegov autor, proslavljeni reditelj Emir Kusturica kaže da je važno da se dva grada druže u svakom pogledu, a naročtio da se institucionalizuje kulturna veza i bliskost koja je evidentna i koja se, kaže, može negirati.

Kako kaže, kulturna saradnja Srbije i Rusije je zapravo kao da se govori jedno te isto, zato što su izvori tih kulutra lako uočljivi, ne samo po sličnosti jezika nego i po bliskosti onoga što je ispisano u našim istorijama, po sklonostima, kulturi i nauci. 

"Rusija je bila na pragu da krene u svemir pred Oktobarsku revoluciju, pa je ta revolucija omela ne samo taj projekat, nego i mnoge druge, a što se Srbije tiče ona je dokazala da je taj naučni duh najbolje otjelotvoren u Nikoli Tesli, i ne samo u njegovom djelu već i u mnogim drugim", rekao je Kusturica, koji je prisustvovao svečanosti pre projekcije.

Poslije prikazivanja filma "Na mliječnom putu" u Rusiji, Kusturica navodi da je film prošao skoro čitav svijet, te da je ostalo da "obiđe" Francusku, Španiju i Japan, dok u Kini ima ogromnu distribuciju.

"To je film koji je iznenadio i mene, zato što je jednostavnošću priče i načina na koji je napravljen, poslije dužeg i vrlo teškog perioda, ishod onakav kakav film može samo da poželi, u vremenu kad se ne prave više takvi filmovi", kazao je reditelj.

Prikazivanje filma "Na mliječnom putu", dio je kulturnog programa kojim se srpska prestonica predstavlja u Moskvi, a na svečanosti neposredno prije projekcije, predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević poručio je da upravo kultura spaja ljude, otvara gvozdena vrata i služi da se bolje razumijemo i upoznamo i nastavimo da negujemo vjekovne veze između dva naroda.

Nikodijević je dodao ad su srpska i ruska kultura, a posebno kinematografija, neraskidivo povezane naročito zbog uticaja ruskih umjetnika koji su živjeli i stvarali u Beogradu između dva svjetska rata.

"Često to kažu i moskovski umjetnici, da nas treći narodi doživljavaju kao jedno i ne mogu da razlikuju našu kinematografiju od ruske", naveo je on. 

Nikodijević je rekao da sa ponosom možemo da kažemo da je Beograd filmska prijestonica svijeta, jer ima dva Beograđanina, najveće žive svjetske reditelje - Emira Kusturicu i, odnedavno počasnog građanina Beograda, Nikitu Mihalkova.

"Ovo je bila prilika da se zahvalimo i Emiru na sjajnoj enegiji i trudu koju ulaže kroz čitavu karijeru da bi Srbiju predstavio u drugačijem svjetlu, ali i Mihalkovu za neiscrpnu borbu za istinu, da se sazna o dešavanjima na Balkanu i istinu o Srbima i našoj tragediji koju smo preživjeli posljednjih 30 godina", naznačio je predsjednik beogradske skupštine. 

On je istakao da Beograd i Srbija dobija nesebičnu podršku od Moskve i Rusije kada je riječ o kulturi i podsjetio da je najveći pokrovitelj izgradnje Hhrama svetog Save upravo Rusija i predsjednik Vladimir Putin.

"Duboke su veze između država i gradova, ali i među dva naroda. Toplina i dobrodošlica koju smo doživjeli ovdje, rijetko gdje može da se doživi i naši domaćini će u uvijek imati našu podršku", rekao je Nikodijević.

Tokom drugog dana manifestacije Dani Beograda u Moskvi, u centru glavnog grada Rusije otvoren je "Beogradski kutak", kao i izložbe fotografija "Beograd - grad starih vremena" i muzejska postavka "Nikola Tesla - duh, delo, vizija".

Dani Beograda u Moskvi počeli su u četvrtak poslovnim forumom privrednika i traju još sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije