Film i serije

Njemački režiser snima dokumentarac o performansima banjalučkog umjetnika

Njemački režiser snima dokumentarac o performansima banjalučkog umjetnika
Foto: N.N. | Njemački režiser snima dokumentarac o performansima banjalučkog umjetnika

BANJALUKA - Priznati banjalučki konceptualni umjetnik Mladen Miljanović, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu, nakon uspješnih izlaganja i predstavljanja po regionu i Evropi, započeo je snimanje i izvođenje nove serije performanasa, koji će biti realizovani u Doboju i Banjaluci.

Uspješna internacionalna karijera, kontroverzni i angažovani radovi i opasnosti koje su sastavni dio njegovih performanasa nisu ostali nezapaženi, te će ovaj umjetnik u narednih nekoliko dana postati i glavni akter dokumentarnog filma koji realizuje nagrađivani australijanski režiser Greg Blejki, koji živi i radi u Berlinu.

Filmska ekipa iz Berlina, koju predvodi Blejki, provešće s Miljanovićem sedam dana u Doboju i Banjaluci, bilježeći njegovu najnoviju seriju performanasa i produkciju novih radova.

Kamenolom u Doboju, ponovno suočavanje sa bikovima i mjesto odrastanja umjetnika poslužiće kao elementi i lokacije za dva nova performansa, dok će se u Banjaluci performansi snimati na nekoliko različitih lokacija.

U parku "Petar Kočić" u Banjaluci 9. i 10. juna ovaj umjetnik će realizovati performans "U službi življenja", koji propituje spekulativne pozicije komemorativne kulture nasuprot mogućnostima kulture događanja i življenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije