Film i serije

Novi Bond cenzurisan u Indiji

Novi Bond cenzurisan u Indiji
Novi Bond cenzurisan u Indiji

NJU DELHI - Filmski cenzori u Indiji zahtjevaju da se izbace sve scene ljubljenja iz najnovijeg nastavka avantura Džejmsa Bonda, "Spektra", prije nego što počne da se prikazuje u domaćim bioskopima.

Centralni odbor za sertifikaciju filmova naložio je da se iz novog Bondovog ostvarenja isjeku četiri scene, uključujući dvije posljednje razmjene nježnosti vodećih glumaca, Danijela Krejga i Monike Beluči.

Kako prenosi AP, odluka o skraćivanju pojedinih dijelova filma izazvala je poplavu podrugljivih komentara na društvenim mrežama. Mnogi Indijci su upotrebili haštag #SanskariJamesBond, što u prevodu na srpski znači "staromodni Džejms Bond".

"Bond djevojke se osjećaju sigurnim sada kada je odbor za cenzuru stao u odbranu njihove časti", poručio je putem Tvitera bolivudski reditelj i producent Širiš Kunder.

U Indiji za filmove važe stroge norme. Cenzori često traže od reditelja, kako domaćih tako i stranih, da isjeku pojedine scene koje su po njima uvredljive.

Godinama su indijski reditelji prikazivali dva cvijeta koja se naginju jedan prema drugom kada su željeli da prikažu poljubac dvoje glavnih junaka.

Ljubljenje u javnosti, čak i bezazleni poljubac u obraz, smatra se opsenim u konzervativnom indijskom društvu.

Američki glumac Ričard Gir je 2007. godine izazvao skandal u Indiji kada je na jednom skupu poljubio u obraz bolivudsku zvijezdu Šilpu Šeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije