Film i serije

Novi mapeti pred sudom

Novi mapeti pred sudom
Foto: N.N. | Novi mapeti pred sudom

Tvorci dječjih programa "Sezam ulica" i "Mapet šou" pokrenuli su sudski spor protiv kompanije "STX Entertainment" zbog marketinške kampanje za novi film "The Happytime Murders" koji je prikazao šta popularni mapetovci rade kada djeca nisu u blizini.

Tvorci "Sezam ulice" i "Mapet šoua" smatraju da je ova emisija decenijama unazad korištena isključivo za edukaciju mladih, te da novi film "The Happytime Murders" baca ljagu na kultne likove koje pamte generacije gledalaca.

Film "The Happytime Murders" donosi priču o mapetima iz osamdesetih godina koji budu ubijeni jedan po jedan. Nakon serije ubistava policija počinje istraživati slučaj u koji se uključuju glumica Melisa Mekarti i njen partner koji je mapet lutka.

Nedavno objavljeni trejler prikazao je niz eksplicitnih sadržaja koji nisu namijenjeni gledaocima mlađim od 18 godina. Za tvorce "Sezam ulice" i "Mapet šoua" osnovni problem u tom ostvarenju je korištenje lutaka koje liče na lutke iz njihovih filmova bez dozvole.

"Optuženi su svjesno iskoristili naš brend da prikažu junake koji su zabavljali djecu širom svijeta u negativnom kontekstu, te na taj način iskoritili naše junake u marketinške svrhe da bi bolje promovisali svoj film. Nama je važno da javnost zna da naši mapet junaci nisu dio ovog filma", istakli su tvorci "Sezam ulice".

Tvorci dječjeg programa su u tužbi dodali da je "Sezam ulica" koristila televiziju kao alat putem kojeg bi edukovala djecu te da je neprihvatljivo da se isti likovi koriste u nekom drugom kontekstu.

Predstavnici kompanije "STX Entertainment" smatraju da svojim filmom nisu nanijeli štetu kultnoj emisiji, te izražavaju žaljenje što producenti "Sezam ulice" i "Mapet šoua" ne dijele s njima uzbuđenje povodom najavljene premijere ovog filma.

"Iako smo razočarani što 'Sezam ulica' ne dijeli naše uzbuđenje zbog ovog filma, sigurni  smo u svoju poziciju kada je u pitanju sudska tužba protiv nas", istakli su iz kompanije "STX Entertainment".

Britansku TV seriju "Mapet šou" proizveo je američki lutkar Džim Henson u kojoj su nastupale njegove lutke poznate kao mapeti.

Glavna zvijezda je žabac Kermit kao najavljivač koji pokušava ostale mapete držati pod nadzorom. Emisija je bila poznata po apsurdističkoj komediji i brojnim parodijama.

Sporni film "The Happytime Murders" na filmskim platnima biće od sredine avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije