Film i serije

Opasne igre na nezaboravnim lokacijama

Opasne igre na nezaboravnim lokacijama
Opasne igre na nezaboravnim lokacijama

U svoja 22 filma najpoznatiji svjetski tajni agent Džejms Bond proputovao je više glamuroznih mjesta nego što će mnogi za čitav život. Ako se odlučite da krenete putevima neuništivog agenta 007 obići ćete neka od najljepših mjesta na svijetu, jer mnoge su se legendarne Bondove scene odigrale na nezaboravnim lokacijama.

Iako je Bond u filmu "Iz Rusije s ljubavlju" tek nakratko svratio u Zagreb, to je bilo dovoljno da se Hrvatska nađe među vodećim destinacijama kroz koje je prolazio najpoznatiji tajni agent na svijetu. Novinar Garet Šarlok iz "The Timesa" proglasio je Zagreb jednom od najzanimljivijih destinacija koje je posjetio Džejms Bond. Hrvatska metropola oduševila ga je istorijskim znamenitostima, najviše starim kamenim ulicama koje obasjavaju plinske lampe. Spomenuo je i bogatu ponudu poznatih brendova visoke mode, a oduševili su ga i brojni kafići na čijim je terasama, kaže, užitak ispijati kafu i posmatrati prolaznike.

"Zrno utjehe": Bond je u svojoj drugoj avanturi do ruskih planova došao u istanbulskoj Aja Sofiji, građevinskom čudu iz 532. godine, koje je služilo kao crkva i džamija. Međutim, Bond se tamo nije došao pomoliti nego se sastati s predivnom Ruskinjom Tatjanom Romanovom (Danijela Bjanki). Nakon obilaska građevine uspio se dočepati podataka po koje je došao i na kraju ponovo poraziti Spektru.

Inače, Aja Sofija je remek-djelo vizantijske arhitekture i najveća crkva u nekadašnjem Istočnom rimskom carstvu. Bogati mozaici i freske prekriveni su u 15. vijeku kada su dograđeni minareti, a crkva je pretvorena u džamiju.

U posljednjem filmu, "Zrno utjehe", u namjeri da spriječi zao plan organizacije "Kvantum", Bond (Danijel Krejg) po krovovima trči za negativcem u vrijeme najpoznatije italijanske trke konja, "Palio di Sijena", koja se u tom gradu održava 2. jula i 16. avgusta.

Iako se odrekao cigareta i promućkanog votka-martinija, 007 je zadržao osjećaj za kvalitet, pa se u Sijeni pojavio baš u trenutku kada cijeli grad živi za trku čijih je 90 sekundi vjerovatno najnapetije vrijeme u italijanskom sportu. Odlučite li se posjetiti ovaj renesansni spektakl na glavnom trgu Pjaca del Kampo, oko kojeg se gužvaju jahači na neosedlanim konjima, trebali biste doći satima prije jer na dan trke Sijena je doslovno centar svijeta.

"Doktor No": Ko može zaboraviti scenu iz prvog "Bonda" kada je zamamna Ursula Andres ili Hani Rajder u bikiniju izašla iz mora, osluškivala zvuk školjke i pjesmom na pješčanoj plaži privukla Bondov pogled?

Mjesto gdje je nevina skupljačica školjki upala u zasjedu mladog i šarmantnog Šona Konerija je Oko Rios, na sjevernoj obali Jamajke. Oko Rios je jednom bilo malo ribarsko mjesto, ali nakon otkrića predivnih plaža postao je glavna karipska destinacija. Veoma je poznat po vodenim sportovima, posebno po ronjenju. Nedaleko od turističkih naselja su vodopadi Dans River Fols - tropski raj u kojem su Bond i Hani uživali uprkos prijetnjama Spektre i opasnostima u koje ih je uvalio Doktor No.

Bond (Rodžer Mur) u jednom od filmova sleti avionom na ostrvo zloglasnog Fransiska Skaramange, jer je oteo njegovu gospođicu Meri Gudnajt, koju je glumila Brit Ekland, seks simbol sedamdesetih. Na ostrvu se odigrava i kulminacija priče - dvoboj Bonda i Skaramange s njegovim zlatnim pištoljem.

U sceni dvoboja u pozadini se vidi stijena koja strši iz mora. To je ostrvo Ko Tapu, popularno nazvano i Ostrvo Džejmsa Bonda. Turistička je atrakcija, pa je traženo odredište za jednodnevne ili višesatne izlete. Do njega se plovi kanuima s nekoliko desetaka turista. Zbog velikog zanimanja čeka se u redu, ali vrijeme je ispunjeno kupanjem i sunčanjem na obližnjim pješčanim plažama. U ponudi je i obilazak šuma nacionalnog parka Ao Pang-nga nedaleko od turističkog središta Puket.

"Oktopusi": Istražujući talas zločina Bond (Mur) pliva na ostrvo gdje se skriva krijumčarka dragulja, misteriozna Oktopusi (Mod Adams), bogatašica koja živi u plutajućoj palati u Indiji, okružena članicama kulta "Oktopus", od kojih se svaka može prepoznati po tetoviranoj otrovnoj hobotnici.

Njen dom je snimljen u palati Tadž lejk, hotelu u sjeverozapadnoj Indiji. Građevina od bijelog mramora, na sredini jezera Pikola, izgrađena je prije više od 260 godina kao ljetna rezidencija kraljevske porodice. Godine 1903. postala je dijelom hotelskog lanca "Taj Hotels Resorts", poznatog po nekim od najluksuznijih hotela na svijetu. Od tada je sve podređeno gostu i nastojanju da se osjeća poput člana kraljevske porodice. Na raspolaganju su 83 sobe, te 17 apartmana različitog uređenja koji, uz luksuz, pružaju neponovljiv pogled na jezero, planine i okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije