Film i serije

Oproštaj od Ive Gregurevića u HNK

Oproštaj od Ive Gregurevića u HNK
Foto: Anadolija | Oproštaj od Ive Gregurevića u HNK

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu održana je komemoracija za preminulog glumca Ivu Gregurevića (1952.-2019.), dugogodišnjeg prvaka Drame HNK-a Zagreb.

Među učesnicima komemoracije, brojnim teatrolozima, glumcima i redateljima, u knjigu žalosti u predvorju HNK, otvorenu od 3. januara, upisali su se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar kulture Nina Obuljen Koržinek i pomoćnik gradonačelnik Zagreba Jelena Pavić Vukičević.

Ministar Obuljen Koržinek je kazala kako je svojim ulogama Gregurević ostvario status jednog od ponajboljih savremenih hrvatskih glumaca, dodavši kako su njegova ostvarenja nagrađena brojnim nagradama, između ostalog dobitnik je nagrade "Vladimir Nazor" za filmsku umjetnost.

"Svoju umjetničku karijeru je gradio temeljito i predano, pristupajući svakoj ulozi, bila ona velika ili mala, kao da je riječ o ulozi života", kazala je.

Ona je posebno istaknula njegov doprinos u pokretanju filmskog festivala Dani hrvatskog filma u Orašju, sa željom, rekla je, da savremenu hrvatsku filmsku umjetnost bar na nekoliko dana preseli u svoj zavičaj, rodnu Posavinu.

Od Gregurevića se prigodnim govorom oprostio i direktor Drame zagrebačkog HNK Ivica Buljan koji se prisjetio široke lepeze uloga koje je Gregurević ovdje odigrao te ga nazvao "velikim princom" i "vječnim dječakom hrvatskog kazališta".

Nakon Akademije i nekoliko godina bavljenja pozorištem, televizijom i filmom, Gregurević je u zagrebački HNK došao 1986. godine, gdje je ostao do prošle godine kada se penzionisao.

U HNK je debitovao ulogom u "Kiklopu" Ranka Marinkovića, a zadnju ulogu ostvario je u uprizorenju drame "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova.

Na velikom platnu u HNK-u prikazane su fotografije i dijelovi predstava koje je Ivo Gregurević tokom svoje dugogodišnje pozorišne karijere ovdje odigrao.

Gregurević se rodio 1951. u Donjoj Mahali u BiH, gdje je još kao dječak zavolio kino i odlučio postati glumac, a svojim brojnim ulogama ostavio je značajan i neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i kulturi, rečeno je.

Sahrana Ive Gregurevića održana je juče u njegovom rodnom mjestu Donja Mahala, pored Orašja u Bosni i Hercegovini, a dan ranije održan je ispraćaj sa zagrebačkog gradskog groblja Mirogoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije