Film i serije

Osma smotra arheološkog filma u Bijeljini

Osma smotra arheološkog filma u Bijeljini
Foto: rtrs | Osma smotra arheološkog filma u Bijeljini

U Muzeju "Semberije" u Bijeljini počela je Osma smotra arheološkog filma, koja se već nekoliko godina organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda.

Svake srijede, tokom februara, u večernjem terminu publika će moći da pogleda odabrane filmove koji se odlikuju naučnim kvalitetom i zanimljivim pristupom u interpertaciji svjetske kulturne baštine.

Na smotri će biti prikazani filmovi iz Srbije, Njemačke, Italije i Slovačke.

Filmovi koji su prikazani na 18. smotri arheološkog filma u Narodnom muzeju u Beogradu, predstavljaju izuzetna dokumentarna filmska dostignuća o različitim civilizacijskim periodima u prošlosti evropskih zemlja.

- Narodni muzej to radi od početka u saradnji sa italijanskim ustanovama kulture i arheologije. Svake godine imamo neke italijanske filmove koji su gotovo obavezno na tim projekcijama. Svake godine jedna zemlja je gost, a ove godine imamo tri slovačka filma koja se bave različitim aspektima bronzanog doba, pojasnila je Snežana Antić, kustos Muzeja "Semberije".

Arheološki film važan je za stručnjake iz ove oblasti, kao i za sve građane koji vole istoriju i arheologiju i koji žele da više saznaju o istorijskim spomenicima.

- Ovi filmovi imaju poučni karakter, utemeljeni su u istoriji, jer se radi o arheološkom filmovima koji prikazuju određena nalazišta, istakao je Momčilo Koprivica, direktor Muzeja "Semberije".

Smotra arheološkog filma predstavlja svojevrsnu kulturnu zanimljivost u Bijeljini koja privlači sve veći broj građana.

Pored njemačkog filma "Krvavi plijen" kojim je otvorena smotra, prikazan je i srpski film "Dome, slatki trapezoidni dome" o građevinarstvu u nalazištu Lepenski vir.

U nastavku festivala biće prikazani italijanski filmovi o starogrčkoj koloniji Kireni i podjeli pomorske moći između Etruraca, Feničana i Fokejaca.

Publika će moći da pogleda i tri slovačka filma o životu u bronzanom dobu, kao i njemački film o pljačkašima starih hramova.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije