Film i serije

Otvoren "Jahorina film festival"

Otvoren "Jahorina film festival"
Foto: Srna | Otvoren "Jahorina film festival"

Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival" otvoren je večeras na Palama, a tokom njegovog trajanja, do subote, 23. septembra, biće prikazano 111 filmova iz 36 zemalja.

Festival je otvorio Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, koji je prije otvaranja rekao novinarima da Festival ima poseban značaj jer okuplja mlade umjetnike, režisere, studente koji mogu da istaknu svoje ideje, te da mogu dosta toga vidjeti od starijih autora.

"Poseban segment na festivalu su ekologija i turizam. Oba su važna za Republiku Srpsku jer je ekologija bitna za sve ljude na zemaljskoj kugli i treba da podstiče mlade da se više okrenu njenoj zaštiti", ističe Malešević i dodaje da je turizam posebno značajan za ovaj dio Srpske zbog Pala i Jahorine.

On je naglasio da je u konkurenciji bilo 987 filmova, te da je na osnovu tog broja "Jahorina film festival" u svijetu dobio određenu reputaciju.

"Pokazalo se da se kroz Festival može vršiti promocija turizma, koji može biti najznačajnija privredna grana Pala i ovog dijela Srpske", kaže Malešević.

Direktor Festivala Mirko Despić istakao je da je pristiglo 987 filmova iz 66 zemalja, od čega je komisija odabrala 111 filmova iz 36 zemalja.

On je dodao da je želja da "Jahorina film festival" bude podignut u programskom smislu na jedan veći nivo, jer to zaslužuju Pale, Republika Srpska i BiH.

"Pošto smo limitirani u finansijskim mogućnostima, nastojaćemo da to nadoknadimo tako što ćemo u programskom smislu napraviti značajan iskorak. To znači da ćemo svake godine imati premijere filmova koje su prikazane u BiH", pojašnjava Despić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da je Festival postao tradicionalan i bitan s obzirom da se organizuje 11. put i da su za njega zainteresovane zemlje iz okruženja.

Predsjednik žirija i režiser iz Beograda Dragomir Zupanc istakao je da je Festival porastao, postao moćan, značajan, i da je dobio neku težinu, dodavši da je i zadatak odmah teži pri izboru filmova.

"To je veliki pomak za ovakvu manifestaciju jer ona može samo razvijanjem da postane centralni filmski događaj, a ove godine `Jahorina film festival` je baš to i pokazao", naglašava Zupanc.

Anita Panić, autor filma "Gospođe u najboljim godinama", rekla da film govori o ženama sa područja Balkana koje, kada završe svoje životne obaveze kao majke, bake, supruge, daju sebi za pravo da rade sve što im se sviđa.

"U filmu učestvuje osam žena, tako da najmlađa gospođa ima 61 godinu, a najstarija Teodora 83. One su junakinje moga filma jer su autentične i žive kako im se sviđa", navodi Panićeva i dodaje da one treniraju jogu, planinare, pišu poeziju i žive život punim plućima.

Penzionisani telivizijski snimatelj Hasan Arnautović podsjetio je da je ovdje već deseti put i da autori uvijek očekuju nagrade.

On je rekao da je napravio film "Boje smaragda" koji govori o slikama akademskog slikara Envera Krupića koji je svoj legat poklonio gradu Bihaću.

"Te slike sam pokušao da oživim, nađem iste motive i pretapam u kadrove, tako da je film jako zanimljiv i neobičan", kaže Arnautović.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, prikazan je film proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice "Na mliječnom putu", a sve festivalske projekcije biće održane u hotelu "Damis" na Palama.

Festivalske nagrade "Zlatni javor" biće dodijeljene za najbolji igrani i dokumentarni film, odvojeno u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, te za najbolji film iz BiH, kao i Gran pri za najbolji film na festivalu.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni film, studentski film, zatim ekološki, kao i turistički film.

Biće dodijeljene nagrade i za najbolje ekološke projekte u BiH, pa je u saradnji sa entitetskim fondovima za zaštitu životne sredine od 12 prispjelih prijedloga odabrano šest. Dodjela je predviđena za sutra u 13.00 časova u hotelu "Hils" na Ilidži.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri na čijem je čelu režiser iz Beograda Dragomir Zupanc, a članovi su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Miralem Zupčević, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajeva LJubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i režiser iz Zagreba Spomenka Saraga.

Osnovni koncept "Jahorina film festivala" proizilazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH, koja se nalazi na raskrsnici puteva Istoka i Zapada.

Festival upućuje predstavnike filmske industrije i medija iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta, pa je zbog svog veoma cijenjenog programskog sadržaja i jedinstvene atmosfere "Jahorina film festival" postao ključni događaj za distributere festivalskih programa, novinare i filmske stvaraoce.

Festival je otvoren za javnost i poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji `OSM`, istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama, ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu.

Ovaj festival jedini u Republici Srpskoj ima Savjet gledalaca, koji se okuplja tokom i nakon završenog izdanja Festivala i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Savjet ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te Opština Pale.

Medijski pokrovitelji manifestacije su Novinska agencija Republike Srpske "SRNA", Radio-televizija Republike Srpske, Televizija OSM i Javni servis BHRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije