Film i serije

Ovo su najbolji partizanski filmovi koje ne smijete propustiti

Ovo su najbolji partizanski filmovi koje ne smijete propustiti
Ovo su najbolji partizanski filmovi koje ne smijete propustiti

Neki su dobri, neki su klasici, neki su loši, a neki su toliko grozni da su klasici, naravno, riječ je o partizanskim filmovima, neki ih nazivaju "antifašističkim filmovi" i radi se o posebnom podžanru filmova snimljenih u bivšoj Jugi.

Iako bismo ih generalno mogli svrstati u ratne filmove, oni su ipak nešto više, a svakako se osjeća uticaj američkih vesterna.

Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti njihovu ideološku pozadinu i funkciju održavanja uspomene na Drugi svjetski rat s ciljem idealiziranjem "bratstva i jedinstva". Često se radilo o "državnim projektima" za koje su izdvajani megalomanski iznosi, a često je u njima sudjelovao i veliki broj pripadnika JNA, a gledanost je bila rekordna (možda i zbog činjenice da su škole često slale učenike na organizovano gledanje tih i drugih domaćih filmova).

Uglavnom, pripremite se na malo herojskih povika, prepoznatljivih "čš-čššš" zvukova pucnjeva na otvorenoj livadi, apsurda, budalaština i crno-bijele istorije. I uživajte.

Slavica (1946)

Režiser: Vjekoslav Afrić

"Slavicu" bismo mogli nazvati prvim partizanskim filmom iako u srži nema sva obilježja podžanra. Radim se o prvom cjelovečernji film snimljenom u poslijeratnoj Jugoslaviji. Sniman je za samo dva mjeseca u pravom partizanskom duhu: bez rasvjete i kulisa, sa samo jednom reportažnom kamerom a glumci nisu dobili honorare nego samo dnevnice.

Barba Žvane (1949)

Režiser: Vjekoslav Afrić

Da bi pomogli gladnim partizanima u Gorskom kotaru, istarski seljaci šalju im po Barba Žvani deset grla stoke. Budući da se lukavstvima izvukao iz opasnih situacija, Žvane stiže u Kotar i pridružuje se partizanima. Godine 1945. Istra je slobodna, a na čelu partizanske kolone ulazi pobjedonosno u svoje selo i - Barba Žvane.

Opsada (1956)

Reežiser: Branko Marjanović

Grupa ranjenika, u polusrušenoj kući koja se nalazi pod unakrsnom vatrom neprijatelja, očekuje najgore, i u tom iščekivanju neki od njih se prisjećaju događaja koji su prethodili ovakvoj situaciji.

Kapetan Leši (1960)

Režiserj: Živorad Žika Mitrović

Kapetan Leši,prvi film Žike Mitrovića o Albancu Ramizu Lešiju koga tumači Aleksandar Gavrić i njegovom pratiocu Šoku (glumi ga Petre Prličko). Postoji i nastavak iz 1962. - "Obračun".

Mačak pod šljemom (1962)

Režiser: Žorž Skrigin

Tragikomična priča o drvosječi koji se pridružuje partizanima, a zahvaljujući svojim nevjerojatnim vještinama, komandant ga šalje na poseban zadatak.

Kozara (1962)

Režiser: Veljko Bulajić

Čitajući sadržaje partizanskih filmova, brzo ćete saznati da je svaka ofenziva u Drugom svjetskom ratu bila "najteža i najtragičnija", pa tako i treća. U junu 1942. Njemci i njihovi saveznici pokušavaju se riješiti parizana u šumama Kozare. Ali, partizani nisu lak plijen.

Desant na Drvar (1963)

Režiser: Fadil Hadžić

Njemci 1944. pokušavaju likvidirati ili zarobiti vrhovnog komandanta NOVJ, maršala Tita. Bio je to posljednji takav pokušaj.

Dvostruki obruč (1963)

Režiser: Nikola Tanhofer

Neimenovani grad u Slavoniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Komunist Tomo Oljačić bježi iz zatvora te se nalazi s lokalnim ilegalcima koji mu organizuju bijeg u partizane. Ali, kad dođu u kamenolom gdje su se trebali naći s vezom za šumu, ne samo da ne nađu svoju vezu, već se nađu oči u oči s ustaškim časnikom Zvonimirom Liscem. Sve se dodatno zakomplikuje kad Marko, vlasnik krčme u sastavu kamenoloma, prepozna Tomu s tjeralice.

Konjuh planinom (1966)

Režiser: Fadil Hadžić

Uzbudljiva priča o rudarima koji osnivaju vlastiti partizanski odred i pružaju oružani otpor nacistima u BiH.

Orlovi rano lete (1966)

Režiser: Šoja Jovanović

Grupa klinaca iz bosanskog sela često bježe iz škole zbog nasilnog učitelja koji ih terorizuje. Bježe u šumu gdje osnivaju vlastiti pokret, a dolazak 1941. njihovu igru pretvara u stvarnost.

Krvava bajka (1969)

Režiser: Branimir Tori Janković

Krvava bajka je pjesma koju je srpska pjesnikinja Desanka Maksimović napisala 1941. godine nakon što je čula detalje masakra koje su njemačke okupacijske snage izvele u Kragujevcu, odnosno kako su žrtve masakra bili cijeli razredi gimnazijalaca. Prema pjesmi je nastao i film.

Kad čuješ zvona (1969)

Redžiser: Antun Vrdoljak

Partizanski komesar Vjeko poslan je na dužnost u jedno srpsko selo u  Hrvatskoj. Zadatak mu je dovesti u red seosku partizansku četu na čelu sa komandantom Garom, koja svoje snage uporno troši na zavadu sa susjednim selom koje drže ustaše. Ne bi li primirio napetosti, Vjeko pokušava u četu uključiti Mehu Sulića, zarobljenika iz susjednog sela. U njegovom ga planu podržava jedino partizan Kubura.

Most (1969)

Režiser: Hajrudin Krvavac

Rаdnjа prаti pаrtizаnsku diverzаntsku grupu čija je misija u zraka dići most koji je od vitаlnog interesа zа njemаčke komunikаcije nа Bаlkаnu, а u tome će im pomoći glаvni projektаnt mostа koji ne želi uništiti svoje životno djelo.

Bitka na Neretvi (1969)

Režiser: Veljko Bulajić

Kad se partizani nađu okruženi od strane neprijateljske vojske, glavni stožer za obranu naređuje rušenje mosta na Neretvi. Ali poginulih je sve više, zaraze se šire pa je, s ciljem spasa civila, potrebno izgraditi novi most.

U gori raste zelen bor (1971)

Režiser: Antun Vrdoljak

Partizanski komesar Ivan poslan je u jedno nizinsko selo sa zadaćom nadzirati partizanski pokret sastavljen od stanovnika tog sela.

Mirko i Slavko (1973)

Režiser: Branimir Tori Janković

Neki možda ne znaju, ali zanimljiv detalj je da je film o Mirku i Slavku ekranizacija stripa koji se svojevremeno prodavao u 200 hiljada primjeraka. U kratkim crtama, čak su i maloljetni partizani prevelik zalogaj za Švabe.

Valter brani Sarajevo (1972)

Redžiser: Hajrudin Krvavac

Potaknuti gubitkom Beograda te prodorom sovjetske vojske i partizana, čelnici njemačke vojske na Balkanu pokreću operaciju Laufer, čiji je cilj dovesti gorivo vojnim vozilima radi početka povlačenja u Njemačku. Ali, prvo moraju onesposobiti sarajevski pokret otpora koji predvodi misteriozni ilegalac Valter.

Sutjeska (1973)

Režiser: Stipe Delić

Peta ofenziva bila je najteža, najtragičnija i najveća borba partizana u Drugom svjetskom ratu, a film prati haos, tragediju i nastojanja parizana da nadjačaju daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Užička republika (1974)

Režiser: Živorad Mitrović

Užička republika je jugoslavenski film iz 1974. koji prati nastanak i pad Užičke republike i ljubavnu vezu bivšeg borca iz španskog građanskog rata Bore i bivše učiteljice Nade koja odlazi u partizane.

Otpisani/Povratak otpisanih (1974-1978)

Režiser: Aleksandar Đorđević

Iako se radi o kombinaciji serija i TV filmova, Otpisane je nemoguće ne spomenuti jer radi se o uvjerljivo najzabavnijem doprinosu podžanru partizanskog filma ili bolje rečeno trilera o gradskoj ilegali.

Igmanski marš (1983)

Režiser: Zdravko Šotra

Decembar 1941. godine, dok njemačke trupe nadiru ka Moskvi i Lenjingradu, u malom mjestu Rudo, u Bosni, Tito formira Prvu proletersku brigadu - prvu regularnu jedinicu NOV. Jedno od njenih prvih velikih iskušenja je Igmanski marš.

Balkan Express (1983)

Režiser: Branko Baletić

Priča o grupi očajnih kriminalaca koji pod maskom benda pokušavaju zaraditi u Srbiji koja se nalazi pod okupacijom nacista. Klasik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije