Film i serije

Pale: Ciklus psiholoških tema na programu "Filmoteke"

Pale: Ciklus psiholoških tema na programu "Filmoteke"
Pale: Ciklus psiholoških tema na programu "Filmoteke"

Filmovi Ingmara Bergmana, Stenlija Kjubrika i Miloša Formana, u ciklusu pod nazivom "Psihološke teme", biće na programu "Filmoteke", koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 31. maja do 2. juna na Palama.

"U okviru programa biće prikazana vrhunska kinematografska ostvarenja koja su, uz brojna tumačenja, povezana i sa psihološkim aspektom, bilo da je riječ o analizi ličnosti, kao u Bergmanovoj `Personi` ili o odnosu pojedinca i društva, kao u filmovima `Paklena pomorandža` Stenlija Kjubrika i `Let iznad kukavičijeg gnijezda` Miloša Formana", rekla je Srni Јadranka Pandurević, urednik programa Kinoteke.

"Filmoteka" počinje u utorak, 31. maja, projekcijom švedske psihološke drame "Persona" iz 1966. godine, u režiji čuvenog Ingmara Bergmana, sa izvanrednim glumicama Bibi Anderson i Liv Ulman u glavnim ulogama.

Film prati priču o mladoj medicinskoj sestri /Bibi Anderson/ i njenom pacijentku /Liv Ulman/, poznatoj pozorišnoj glumici, koja je iznenada prestala da govori.

Kroz odnos dvije žene, film se bavi temama bolesti, sumornog stanja, smrti i ludila. Brojni kritičari ocjenjuju "Personu" ne samo kao Bergmanovo remek-djelo nego i kao najveće umjetničko djelo svjetske kinematografije 20. vijeka.

Slijedi britansko-američki film "Paklena pomorandža" iz 1971. godine, film koji predstavlja Kjubrikovu adaptaciju istoimenog romana britanskog pisca Entonija Burdžesa.

Kontroverzan i ekstremno nasilan film postalja pitanja na koja društvo ni onda, a ni sada, nije spremno da odgovori - da li se nečovječnim metodama i eksperimentima može boriti protiv nečovječnog ponašanja. Film je nominovan za Oskara u četiri kategorije, a osvojio je osam svjetskih nagrada i još 17 nominacija.

U četvrtak, 2. juna, biće prikazan Formanov film iz 1975. godine "Let iznad kukavičijeg gnijezda", sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, koju mnogi kritičari smatraju njegovom najboljom ulogom u karijeri, za koju je osvojio i svog prvog Oskara.

Osim osvojenih pet Oskara u svim glavnim kategorijama, film je dobio još 30 nagrada i 13 nominacija. Adaptacija istoimenog romana Kena Kejzija "Let iznad kukavičijeg gnijezda" i danas, četrdeset godina nakon nastanka, smatra se remek-djelom svjetske kinematografije, u kojem je psihijatrijska bolnica prikazana kao metafora bolesnog društva.

"Filmoteka" će biti održana u Art galeriji "G 3", sa početkom u 20.00 časova. Ovaj ciklus prvenstveno je namijenjen studentima psihologije Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, ali i ostalim zainteresovanim gledaocima.

Ulaz za publiku je slobodan.

Pandurevićeva je najavila da će u junu biti održana posebna "Filmoteka" posvećena uspomeni na nedavno preminulog velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimira Batu Živojinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije