Film i serije

Paolo Sorentino gost 'Kustendorfa'

Paolo Sorentino gost 'Kustendorfa'
Foto: N.N. | Paolo Sorentino gost 'Kustendorfa'
Tanjug

BEOGRAD - Proslavljeni reditelj Paolo Sorentino biće gost 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji se održava od 16. do 21. januara na Mećavniku, najavio je danas njegov osnivač reditelj Emir Kusturica.

Kusturica je rekao na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture da će Sorentinu biti uručena nagrada za buduće filmove koja od ove godine nosi naziv "Drvo života", a u okviru "Restrospektive velikana" biće prikazani njegovi nagrađeni filmovi.

On je najavio da će na festivalu razmatrati gdje je film danas i kakva je njegova sudbina, da li televizijska serija postaje bolji medij od filma i da li se zapravo film iz bioskopskih sala seli na TV ekrane pretvarajući se u drugu formu.

"Zbog toga smo pozvali najboljeg (Paola Sorentina) sa kojim ćemo diskutovati o ovim pitanjima i čija će serija ''Mladi papa'', koju ja gledam kao roman o svim papama, biti neprestano prikazivana tokom pet dana", dodao je Kusturica.

Program "Retrospektiva velikana" biće posvećena i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku, za koga Kusturica kaže da je jedan od rijetkih koji nikada nije snimio loš film, a u ovom programu će biti prikazana i dva filma iz 1967. "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Ðorđa Kadijevića iz 1967.

Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund sa filmom "Skver" - pobjednik Kanskog filmskog festivala.

U okviru programa "Savremene tedencije" biće prikazani filmovi "Nikada nisi zaista bio ovdje" rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici studentima i mladim stvaraocima predstaviti producentkinja Rosa Atab, inače predsjednica žirija, zatim filipinsko ostvarenje "Rikša" nagrađen "Zlatnim peharom" u Šangaju, bugarski film "Pravci" kineski "Sunce koje može da pomjera planine", kao i francusko -belgijsko ostvarenje "Vernost".

Radionice studentima držaće reditelji pomenutih naslova Paolo Viljaluna, Stefan Komandarev, Chijan Von i Mikael Roskam.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Jordana i sa Filipina.

U žiriju će, pored producentkinje Atab, biti i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur, dok će nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeliti Ištvan Borbaš.

"Kustendorf" će predstaviti i dva nova filma mlađih autora - "Pjesma jezera Svej" Arija Golda i dokumentarac "Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma" Tankreda Ramona, dok će u okviru festivala u Andrićgradu biti otvorena restrosketivna izložba djela Petra Lubarde.

U muzičkom programu nastupiće američki gitarista Geri Lukas, japanski bend "Japalkan" koji izvodi srpske pesme na srpskom jeziku, zatim Vlatko Stefanovski tri, francuski bend "Barbo" i "Bajaga i Instruktori".

Ministarstvo kulture i informisanja pomoglo je "Kustendorf" sa 25 miliona dinara, a ministar Vladan Vukosavljević to smatra važnim segmentom kulturne politike, jer je u pitanju jedna od najznačajnijih manifestacija kojom se Srbija diči.

On je primijetio da lista gostiju "Kustendorfa" prethodnih 10 godina predstavlja enciklopediju najznačajnijih stvaralaca, a sam festival je "mesto susreta onih na vrhu i onih koji se ka tom vrhu penju".

Vukosavljević je Mećavnik i Kusturičinu misiju uporedio sa Andrićevim hajdukom Stojanom iz priče "Veletovci", pri čemu je primijetio da Kusturica nije poput hajduka Stojana sam u toj svojoj borbi protiv "Turaka" - protiv trivijalnosti, jeftine zabave nekvalitetnih sadržaja, već okuplja slične glasove, pretvorivši Mećavnik u jednu od "kula svjetilja".

Kusturica se nadovezao da njegov život jeste jedna vrsta specifične hajdučije "robinhudovskog tipa" i dodao da je od nedođije napravio destinaciju sa željom da svoju dobit od kinematografije i muzike pretvori u opštu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Koks: Svi smo postali žrtve dolara
Film i serije

Koks: Svi smo postali žrtve dolara

Preminula hrvatska glumica Marija Kohn
Film i serije

Preminula hrvatska glumica Marija Kohn

Revija ruskog filma od 18. do 20. jula
Film i serije

Revija ruskog filma od 18. do 20. jula

Najčitanije