Film i serije

Parada: Crno-bijela priča o ljubavi i mržnji

Parada: Crno-bijela priča o ljubavi i mržnji
Parada: Crno-bijela priča o ljubavi i mržnji
Branko Tomić

Dobar trejler je pola filma, ukratko bi se mogla predočiti formula novog ostvarenja Srđana Dragojevića. Karta na koju je režiser igrao u "Paradi", premijerno prikazanoj juče u multipleksu "Palas" u Banjaluci, pokazala se nedovoljnom da izvuče cjelinu. Koliko god se trudili da blagonaklono gledamo na ono što smo vidjeli u stotinak minuta, ostaje utisak da je mnogo toga ostalo nedorečeno za gledaoca koji ima bar dva grama mozga.

Osnovna zamjerka odnosi se na crno-bijelo ocrtavanje života u Srbiji. Prikazane su dvije dijametralno suprotne grupe, LBGT populacija i huligani, čija shvatanja krvavo kulminiraju na malom prostoru, (ne)svjesno aludirajući na veličinu i značaj problema u moru teškoća kojima je stanovništvo na prostorima bivše Jugoslavije danas opterećeno.

Priča o ljubavi, kako je autor i ekipa filma zdušno ocrtavaju, zapravo je nedorečena priča o odnosu muškarca (Nikola Kojo) i žene (Hristina Popović), sina (Relja Popović) i oca (Kojo), priča je to i o poštovanju pripadnika do juče zaraćenih strana (Kojo, Goran Navojec, Dejan Aćimović i Toni Mihajlovski), storija o strahovima "bolesnih" i nerazumljivoj mržnji "normalnih"...

Gdje se, međutim, izgubila "ravnodušna" Srbija? Da li je nestala u "lepim selima koja lepo gore" ili je režiser, možda, lucidno zamislio svoju publiku kao kritičnu masu, ljude s dvije vijuge koje treba, držeći ih za ruku, na prstima uvesti u "civilizovani" XXI vijek? Biće da je riječ o potonjem, jer ni dokazano hrabar Srđan Dragojević nije imao smjelosti da načini sudbonosan korak i uspavanu Srbiju razdrma, naprimjer, strasnim poljupcem glavnih junaka, Radmila i Mirka (Miloš Samolov i Goran Jevtić).

Koliko god odbijao da priča o politici, autor shvata, s obzirom da je svojim ranijim djelima "izazivao" napade moralnih, nacionalnih i inih čistunaca, da nas politika uveliko određuje i da problem prihvatanja "drugačijih" neće početi da se rješava jednim filmom. Njegova društveno angažovana "ćutnja" je glasnija od političke retorike, zakonskih rješenja, suzavca i bejzbol palica, ali danas nije dovoljno reći "gej je okej", "svako ima pravo na život", održati vatreni govor masi prestrašenih pedera (pardon, homoseksualaca), promiješati malo drame (bez srećnog kraja) s malo više humora i očekivati da se publika probudi iz mrtvih.

Ne zanosimo se; žarišta je mnogo, ne samo u Srbiji. Kao da smo napravljeni u činu mržnje, a ne ljubavi, pa je mrzost zahvatila sve pore ex-Yu društva. Mržnja prema Romima, navijačima suparničkog kluba, vanzemaljcima, vozačima, pješacima, gubitnicima, uspješnima, svima koji suprotno misle, drugim nacijama, pa i (još više) došljacima, neisrpne su teme, tek ovlaš, ili nikako, dotaknute u posljednje dvije decenije.

U atmosferi čemera i neizvjesnosti film "Parada" neće imati dugi vijek trajanja u gledaočevim mislima, neće ga zaokupiti i natjerati da razmišlja o sudbini "različitih". Balansiranje između drame i komedije možda će donijeti mnogo novca na blagajnama ali će se velika očekivanja, zasnovana na sjajno urađenom trejleru i minulom radu Srđana Dragojevića, raspršiti kao balon od sapunice odmah po izlasku iz udobne sale.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
60.000 KM podrške proizvodnji tri filma
Film i serije

60.000 KM podrške proizvodnji tri filma

Preminuo glumac Božidar Bole Stošić
Film i serije

Preminuo glumac Božidar Bole Stošić

Holivudski glumac morao da vrati Oskara
Film i serije

Holivudski glumac morao da vrati Oskara

Najčitanije