Film i serije

Paskaljevićev film "Zemlja bogova" otkupljen za čitav svijet

Paskaljevićev film "Zemlja bogova" otkupljen za čitav svijet
Paskaljevićev film "Zemlja bogova" otkupljen za čitav svijet

Nakon uspejšne svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već poslije prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u cijelom svetu.

Američki gigant jedan od četiri najveća globalna internet-servera Video on Demand (VOD) preuzeće prikazivanja filma u 146 zemalja putem kupovine na internetu, objasnio je Paskaljević.

- Ne pamtim da je za neki moj film bilo veće interesovanje distributera u svijetu, još od filma "Bure baruta" koji je bio, usuđujem se da kažem, veoma rijedak planetarni uspjeh jednog srpskog filma - primijetio je reditelj.

"Zemlja bogova" peti je Paskaljevićev film koji je prikazan na festivalu u Torontu i to u okviru prestižne programske cjeline Masters, u kojoj su se nalazila i nova ostvarenja Pedra Almodovara, Andžeja Vajde, Kim Ki-duka, Vima Vendersa, Kristijana Munđua, Karlosa Saure i drugih.

- Veoma sam ponosan zbog toga, pogotovu što nisam pravio ovaj film, a ni prethodne filmove za crveni tepih, niti sam sanjao o nagradama. Nema u "Zemlji bogova" svjetskih filmskih zvijezdi, niti posebnih specijalnih efekata. Filmska umjetnost, kako sam često govorio, nije sport koji donosi egzaktne rezultate - istakao je priznati reditelj.

"Zemlja bogova" je snimljena u potpunosti u Himalajima, na hindu jeziku, sa indijskom glumačkom ekipom predvođenom izvanrednim Viktorom Banerdžijem, a selektor festivala u Torontu Dimitri Eipides opisao ga je kao "iskreno i samouvjereno, nenametljivo i mudro", kao djelo umjetnika "koji nema potrebe da se bilo kome dokazuje, ali koji ima sve da ponudi".

- "Zemlja bogova" je jednostavan, ali emocijama bremenit film. Paskaljević u ovom djelu iznova i iznova svakodnevnicu oplemenjuje gracioznošću, što je jedno od najvećih dostignuća kojima teže filmski stvaraoci" -rekao je Eipides.

Paskaljević kaže da je reakcija publike u Torontu bila odlična. Na prijemu u njegovu čast, koju su organizovali Indusi u dijaspori, dobio je počasnu nagradu Kanadskog kulturnog udruženja indijske države Utarhand, što ga je posebno dirnulo.

Paskaljevićev rad na prvoj indijsko-srpskoj koprodukciji, koja je realizovana za samo pet nedjelja sa veoma skromnim budžetom, proistekao je iz prijateljstva sa Benardžijem sa kojim se upoznao  u Goi, najvećem filmskom festivalu u Indiji,  pošto su zajedno bili u žiriju, kojem je predsjedavao srpski reditelj.

Paskaljević ističe da je "Zemlja bogova" njegov najličniji film.

- Moj glavni junak se vraća u svoje rodno selo u Himalajima poslije 40 godina dobrovoljnog izgnanstva i suočava se sa sredinom koja se u međuvremenu nije mnogo promijenila, ostale su predrasude, njegovi bližnji nisu spremni da mu oproste grijehe iz prošlosti - kaže reditelj.

"Zemlja bogova" će srpsku premijeru imati na Festu ili će njegova producentska kuća Nova film organizovati nezavisno premijeru u Beogradu odmah poslije Nove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije