Film i serije

Petnaestominutne ovacije za Milenu Dravić u pulskoj Areni

Petnaestominutne ovacije za Milenu Dravić u pulskoj Areni
Foto: glasistre.hr | Petnaestominutne ovacije za Milenu Dravić u pulskoj Areni

Milena Dravić (78), diva jugoslovenske kinematografije, pozdravljena je sinoć petnaestominutnim ovacijama kada je na njeno pojavljivanje 5.000 ljudi ustalo i aplaudiralo, na otvaranju 65. Pula filmskog festivala.

U autentičnom ambijentu Pulske Arene, Milena Dravić se našla kao specijalni gost festivala, a prije dva dana u Srpskom kulturnom centru u Puli predstavljena je monografija koja govori o njenom životu i karijeri.

"Očarana sam", ponavljala je Milena Dravić pod svjetlima Arene.

Direktorka festivala Gordana Resović je istakla da je Milena Dravić tokom svih 65 godina trajanja ove filmske smotre uvijek bila najznačajnija pažnja publike.

"Ovaj rijedak jubilej, 65 godina trajanja festivala zapravo slave svi koji su pogledali neki film u fantastičnom ambijentu Arene u Puli. Vjerujem da ćemo kroz različite programe i različita ostvarenja dostojno obilježiti izuzetno trajanje našeg festivala", rekla je Resović.

Inače, prvi film koji je publika vidjela na ovogodišnjem tradicionalnom Filmskom festivalu je debitantsko ostvarenje Barbare Vekarić - "Aleksi".

Riječ je o srpsko-hrvatskoj koprodukciji u kojem, između ostalih igraju i Neda Arnerić i Aljoša Vučković, a jedan od koproducenata je i Gordan Kičić.

Sve do 22. jula u Puli će biti prikazani filmovi iz novije hrvatske produkcije, među kojimia su i aktuelna ostvarenja Anđela Jurkasa, Dalibora Matanića, Nevija Marasovića...

Programska cjelina Europolis meridijani publici će ponuditi izbor iz svjetske kinematografije.

Popularan festivalski trend praćenja dramskih serija biće zastupljen u Puli prikazivanjem epizoda televizijskih formata snimljenih u Hrvatskoj uz državne podsticaje. Ljubitelji serija imaće priliku da vide dve epizode serije "Hrvatski krimić" kao i po dvije epizode serija "Sjenke nad Balkanom" u režiji Dragana Bjelogrlića i "Novine" Dalibora Matanića.

Pod zajedničkim nazivom "Iz povjesti kinematografije" biće prikazani dokumentarni filmovi.

Odlično prihvaćena lokacija za uživanjem u filmovima pod vedrim nebom "Plaža ambrela" biće prostor u kojem će biti prikazivani filmovi za mlade, među kojima je i ostvarenje "Biser Bojane" u režiji Milana Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije