Film i serije

Pobjednik Venecijanskog filmskog festival otvara "Kustendorf"

Pobjednik Venecijanskog filmskog festival otvara "Kustendorf"
Pobjednik Venecijanskog filmskog festival otvara "Kustendorf"

BEOGRAD - Restrospektiva velikana 10. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću, a u okviru istog programa biće prikazani filmovi prošlogodišnjeg pobjednika Venecijanskog filmskog festivala Lava Dijaza koji će i otvoriti manifestaciju u Drvengradu.

I dok ministar kulture Vlada Vukosavljević vidi "Kustendorf" kao konstratežu struji koja film vuče u komercijalno i trivijalno, osnivač festivala Emir Kusturica kaže da je Mećavnik utopija koja je pretvorena u stvarnost.

Vukosavljević je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je "Kustendorf" tokom proteklih godina ostvario značajne rezultate u svojoj osnovnoj misiji - podsticanju i ohrabrivanju mladih reditelja da u susretu sa velikanima filmske umjetnosti pronađu inspiraciju, ohrabrenje i podsticaj.

"Ako pogledamo spisak gostiju, koji su tokom devet godina bili na 'Kustendorfu', vidimo jednu vrstu enciklopedije savremenog filmskog stvaralaštva, vrhunske kreatore autorskog filma, ljude koji su prkosili i išli protiv matice, industrije zabave i spektakla, koji su ostvarili značajne rezultate i njima zapravo bili kontrateža glavnoj struji koja je film vukla u komercijalnom, trivijalnom, umjetnički i kulturološki beznačajnom pravcu", ocjenio je on.

Vukosavljević je kazao da je Ministarstvo u 2016. godini izdvojilo 25 miliona dinara za festival i dodao da bi ta sredsva trebalo da budu veća, jer "Kustendorf" predstavlja umjetnički događaj sezone i uspješno od Srbije stvara kulturološki u umjetnički centar ovog djela svijeta, istakavši da Srbija na polju kulture i umetnosti nadizilazi svoje gabarite.

Ministar je podsjetio da su planine nekad bile masto hajdučije - borbe za slobodu i primjetio da je "Kustendorf" savremeni vid borbe za slobodu.

Kusturica je na pres konferenciji podsjetio da je ideja "Kustendorfa" da se indivudualnom hrabrošću i kvalitetom nadraste društvo spektakla, baš kao što je Fest radio sedamdesetih predstavljajući "hrabri novi svijet".

Kako je primjetio, na Mećavnik svi idu kao što se "u Beogradu ide u neku skrivenu kafanu u kojoj se svi dobro osjećaju".

"Na Mećavniku je uvijek lijepo, tamo je sve od drveta, eterične smole uvijek mirišu, to je utopija pretvorena u realnost, utopija koja živi i kada bi svijet bio organizovan kao Mećavnik, bio bi mnogo bolji", uvjeren je Kusturica.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 22 filma mladih režisera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine književnik i scenarista Glin Jan, prema čijoj knjizi je Džang Jimou snimio film "Cvijeće rata", advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok će o nagradi "Vilko Filač" za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Na konkurs je stiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

U okviru "Savremenih tedencija" biće prikazani filmovi "Žena koja je otišla" Dijaza, "U krevetu sa Viktorijom" Žustin Trie, koji će na "Kustendorfu" predstaviti glumica Viržin Efira, zatim "Cvijeće zla" finskog reditelja Anti Jokinena, nagrađen za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, "De Lan" Ðie Liua - pobjednik Šangajskog filmskog festivala i "Duša na struni" Džanga Janga.

Kusturica je najavio i projekciju svog najnovijeg filma "Na mliječnom putu".

"Novi autori" predstaviće dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvojila priznanja i bila u nominacijama međunarodnih smotri.

Tako je reditelj Elica Petkova prošle godine učestvovala u takmičarskom programu "Kustendorfa", a ove godine se vraća sa dugometražnim filmom "Žalejka" za koji je nagrađena specijalnim priznanjem Berlinskog filmskog festivala "Generacija 14 plus". Na programu će biti i "Svi severni gradovi" Daneta Komljena, "Stari kamen" Džonija Maa, nagrađen u Stokholmu i Torontu, kao i "Nedjeljivo" Edoarda de Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

U okviru retrospektive ostvarenja Gordana Mihića biće prikazani filmovi "Kada budem mrtav i beo" i "Buđenje pacova" u režiji Živojina Pavlovića, "Vrane" u režiji Mihića i Ljubiše Kozomare, "Mehanizam" Ðorđa Milosavljevića i "Crna mačka, beli mačor" koji je režirao Kusturica.

Na otvaranju festivala biće prikazan 40-minutni film o svim dosadašnjim gostima festivala i nastupiće Emir Kusturica i No Smoking Orćestra uz Adama Stinga i Novosadski big bend.

Muzički program tokom trajanja festivala obogatiće gitaristkinja Ana Popović, argentinsko-kolumbijski ska pank sastav "Če Sudaka" i "Van Gog".

Kusturica je na pitanje novinara da li žali za nečim što nije uspio tokom prethodnih devet godina, rekao je da mu je žao što nije doveo Roberta de Nira.

"Pošto sam ja čovjek vrlo izoštrenog političkog sluha, poslije njegovog nastupa u kome je novog američkog predsjednika nazvao svinjom, tikvanom i tupanom, a onda poslije toga je rekao da mu treba dati šansu, i nije mi bilo toliko žao", dodao je Kusturica.

On je rekao da im je želja u budućnosti da unaprijede segment festivala koji se odnosi na edukaciju mladih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije