Film i serije

Počelo 68. Berlinale

Počelo 68. Berlinale
Foto: Tanjug | Počelo 68. Berlinale

Berlinski filmski festival, koji u 68. izdanju predstavlja 385 novih filmova iz oko 80 zemalja, od kojih je 19 u trci za "Zlatnog medvjeda", svečano je otvoren sinoć, a iako su organizatori odoljeli pritisku da zamijene crveni tepih crnim, u znak podrške kampanji #MeToo, mnoge zvijezde su crnom odjećom izrazile protest zbog seksualnog zlostavljanja u filmskoj industriji.

Festival je zvanično otvoren projekcijom animiranog filma "Ostrvo pasa" američkog reditelja Vesa Andersona, koji je 2014. godine takođe otvorio ovaj festival ekscentričnim filmom "Grand Budapest hotel", koji je kasnije osvojio četiri "Oscara".

Prethodno su gradonačelnik Berlina Mihael Miler i njemačka državna sekretarka za kulturu Monika Griters upozorili na borbu za ravnopravnost polova u sjenci holivudskih skandala u vezi sa zloupotrebom moći od strane muškaraca u filmskoj industriji.

"Mi prostiremo crveni tepih i za #MeToo: za žene koje su se opirale zloupotrebi moći iza kulisa i za muškarce koji su dovoljno veliki muškarci da se zauzmu za ravnopravnost polova", rekla je Gritersova na ceremoniji otvaranja u "Berlinale" palati.

Gala ceremoniji prisustvovalo je oko 1.600 zvanica, a pojedine zvijezde priključile su se i novopokrenutoj kampanji #Nobody's Doll, koja postavlja pitanje zašto žene tradicionalno nose izazovne, kratke haljine i visoke štikle na crvenom tepihu. Njemačka glumica Ana Brigeman pojavila se tako u skromnom crnom džemperu i ravnim cipelama, dok je njen brat, reditelj Ditrih Brigeman, dobitnik "Srebrnog medvjeda" za film "Stanice krsta" 2014. imao na sebi svojevrsnu majicu u boji kože s golim ženskim grudima.

Među prvima je stigao žiri na čelu s rediteljem i scenaristom Tomom Tikverom, koji je ranije na konferenciji za novinare rekao da će s kolegama pokušati da gleda filmove s iskustvom koje imaju, ali sa stavom da su prije svega gledaoci.

"Želimo da budemo impresionirani, jer smo svi veliki ljubitelji filma. Htjeli bismo da nam filmovi pokrenu entuzijazam i da uživamo u diskusijama", rekao je Tikver u ime žirija.

Na svečanosti otvaranja su se našle mnogobrojne njemačke i međunarodne filmske zvijezde, među kojima ekipa Andersonovog filma Greta Garvig, Bil Marej, Brajan Kraniston i Džef Goldblum.

Među svjetskim premijerama na 68. "Berlinalu" je i kratki film "Neputovanja" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg iz Srbije, koji je dio programa "Generacija" 68. "Berlinala", a biće prikazan pet godina nakon što je njihov animirani film "Rabbitland" osvojio "Kristalnog medvjeda".

"Berlinale" ima dugogodišnju etiketu politički najangažovanijeg međunarodnog festivala, pa su tako prošle godine glumci i autori izrazili stavove o tek izabranom američkom presjedniku Donaldu Trampu, dok je 2016. godine dominirala izbjeglička kriza, a dokumentarac "Vatra na moru" Đanfranka Rozija osvojio je "Zlatnog medvjeda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije