Film i serije

Počeo 9. Bosifest

Počeo 9. Bosifest
Foto: N.N. | Počeo 9. Bosifest

BEOGRAD - Deveti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom "Bosifest", pod sloganom "Rampa!", otvoren je sinoć u Amfiteatru Sava centra.

Na otvaranju su govorili direktor festivala Darko Ivić, rukovodilac Centra za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete Gordana Cvetković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i gruzijski reditelj Vato Kuntsev, čiji je film "Prozirni svet" otvorio festival.

Ivić je rekao da je ove godine posebno ponosan na žiri, koji čine reditelj Goran Marković, glumac Dragan Petrović Pele i glumica Jovana Stojiljković, koji daje kredibilitet festivalu.

"Naš festival radi na senzibilizaciji mladih, što znači da je edukativnog karaktera i kroz njega će u naredna tri dana, što kroz projekcije i radionice, proći preko 2.000 mladih ljudi. I ako samo jedan odsto od njih promijeni mišljenje o osobama sa invaliditetom i prevaziđe predrasude, možemo biti zadovoljni. Ako se sutra, kao advokati, ljekari, umjetnici, sjete Bosifesta i omoguće invalidima kroz nove zakone da bolje i dostojanstveno žive, mi smo uradili odličnu stvar", istakao je Ivić.

On je naglasio da je potrebno raditi ne samo na uklanjanju fizičkih, već i mentalnih barijera.

"Drago mi je da živim u Beogradu, koji prepoznaje različitosti i njegove prednosti, i Bosifest sigurno doprinosi tome. Nadam se da ćete uživati tri dana uz filmove, jer ćete imati šta da vidite", rekao je Ivić.

Cvetković je kazala da su "Bosifest" i program inkluzije vršnjaci, što je važno, jer je za inkluzivno vaspitanje, edukacija najvažnija.

"Veoma je važno naučiti da u susretu sa drugačijim napravimo korak ka, a ne korak od. Darko je rekao da bi bio zadovoljan sa jednim postom uticaja festivala na mlade, ali ja želim mnogo više. Zadatak svih nas koji se bavimo inkluzijom je da razbijamo predrasude", rekla je Cvetković.

Nerić je ocijenio "Bosifest" kao veoma značajan festivali konstatovao da film ima veoma snažan uticaj na društvo, jer može da pošalje snažniju poruku od riječi.

"Bosifest je važan za podizanje svjesti o potrebama osoba sa invaliditetom i uklanjanja predrasuda prema njima. On je važan i zato što u njemu učestvuju baš osobe sa invaliditetom. Važan je i zato što je internacionalan", kazao je Nerić.

Janković kaže da su najveće predrasude u našim glavama, jer "rampa više ne košta puno, to je sada lakši dio posla".

"Predrasude u glavi najbrže može da ukloni umjetnost, kultura i film. Ovde impozantan broj mladih ljudi i to daje nadu i razlog da budemo ponosni na Beograd. Prošli smo kroz teške trenutke, ali sada mogu da kažem da sam ponosna na postignuto", rekla je Brankica Janković, koja je i zvanično otvorila festival.

Gruzijski reditelj Vato Kuntsev je rekao je da svoj film "Prozirni svijet" posvećuje svim roditeljima.

Do 12. oktobra biće prikazano 15 filmova koje je odabrao selektor Goran Radovanović, i to 10 u takmičarskom i pet u revijalnom programu.

U okviru pratećeg programa biće održana radionica "Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom".

Ulaz na projekcije je besplatan, ali neophodno imati ulaznicu, koja se može preuzeti na blagajni Sava centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije