Film i serije

Počeo prvi European Film Challenge u BiH

Počeo prvi European Film Challenge u BiH
Foto: N.N. | Počeo prvi European Film Challenge u BiH

​SARAJEVO - Počeo je prvi European Film Challenge u Bosni i Hercegovini, zanimljivi filmski izazov za sve ljubitelje sedme umjetnosti u BiH u kinu Meeting Point, u organizaciji Udruženja filmskih radnika u BiH, a povodom obilježavanja Evropskog dana art kina.

Riječ je o "izazovu" koji gledanje evropskih filmova nagrađuje odlaskom na prestižne filmske festivale, a primarni cilj je promocija evropskog filma, kao i gledanje filmova u kinima.

Početak izazova, ozvaničenog projekcijom filma Aide Begić "Ne ostavljaj me", ispratio je i Zoran Galić, predstavnik MEDIA deska Kreativne Evrope, zajedno s brojnim ljubiteljima sedme umjetnosti.

Koordinatorica European Film Challengea Melina Alagić upoznala je prisutne o pravilima tog "izazova" te pozvala na učešće, rekavši da je upravo film "Ne ostavljaj me", jedan od četiri filma bh. kinematografije, koji u ovom takmičenju nosi specijalne poene za putovanje na Internacionalni filmski festival u Berlinu.

Dodatna tri filma su: "Dobar dan za posao" Martina Turka, "Ništa, samo vjetar" Timura Makarevića i "Meso" Saše Hajdukovića.

Tokom European Film Challenga, osobe starije od 18 godina mogu skupiti bodove gledajući filmove duže od 52 minute, koji su producirani u zemljama članicama EU, učesnicama u MEDIA projektu (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Moldavija, Makedonija, Srbija i Ukrajina) i Švicarskoj.

Filmovi se mogu gledati na bilo kojoj legalnoj platformi, u kinima ili na festivalima, a svaka nova legalna platforma na kojoj se film gleda (kino, festival, dvd, vod i sl.) nosi određen broj bodova. Ograničen broj bodova se dobija i pozivanjem drugih osoba da se registriraju i učestvuju u izazovu. Učesnici su dužni informaciju o pogledanom filmu podijeliti na jednoj od društvenih mreža.

Također su dužni postaviti dokaz o gledanju filma (fotografija ekrana, kino platna, karte za kino) na www.europeanfilmchallenge.eu, ali i javno na neku od društvenih mreža (facebook, instagram, twitter) s hashtagom #europeanfilmchallenge.

Prvi dio European Film Challengea završava 10. decembra, kada svaka zemlja učesnica objavljuje svog pobjednika, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije