Film i serije

Predstavljen takmičarski program 23. Sarajevo Film Festivala

Predstavljen takmičarski program 23. Sarajevo Film Festivala
Foto: Anadolija | Predstavljen takmičarski program 23. Sarajevo Film Festivala

Ususret 23. Sarajevo Film Festivalu (SFF), najvećoj regionalnoj filmskoj smotri koja će se održati od 11. do 18. augusta, na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu objavljen je Takmičarski program za igrani film u okviru kojeg će ove godine biti upriličene tri svjetske i četiri regionalne premijere.

Selektor igranog i kratkog filma te filmova u sekciji “U Fokusu” Elma Tataragić predstavila je djela koja će se ove godine naći u najvažnijem programu SFF-a. Istakla je da je za Takmičarski program – igrani film borilo 210 naslova, a odabrano je devet. Od devet filmova koji su ušli u zvaničnu selekciju, sedam se takmiči za nagradu Srce Sarajeva, a dva filma će imati svoje gala projekcije.

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film "Muškarci ne plaču", debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bh. dugometražni animirani film "Ptice kao mi" u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku. U trci za prestižno Srce Sarajeva su: "Pravci" (Bugarska) u režiji Stivena Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psajkou; "Strašna majka" (Gruzija) debitankinje Ane Urushanže i "Taoci" (Gruzija) u režiji Reza Gigineišvili.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imaće: "Buđenje dana" (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", a treća svjetska premijera je film "Zrno" (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

"Selekcija općenito pokazuje stanje u regionalnoj kinematografiji. Primjetno je odsustvo naše mikroregije, ali prisustvo filmova iz Gruzije, Grčke i Rumunije, ako još pogledamo cijeli takmičarski program, možemo primijetiti da je i Mađarska veoma prisutna i nastavlja biti prisutna u našim takmičarskim programima”, kazala je Tataragić.

Dodala je da je razlog tome primjetan pad kvantiteta i kvaliteta filmova u regiji.

"Uzeli smo u obzir sve filmove, ozbiljno smo razmatrali sve filmove, međutim ono što se nudilo u odnosu na ove filmove koji su dolazili iz Gruzije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Albanije, nije bilo dovoljno kvaliteto za Sarajevo Film Festival)", istakla je Tataragić.

Kazala je da su za Takmičarski program - igrani film pogledali 210 filmova, za dokumentarni 260, a za program kratkih i studentskih filmova pogledano je oko 500 filmova.

Ukupno se za nagrade u svim regionalnim selekcijama pokazuje 55 filmova, od čega se 46 takmiči za nagrade Srce Sarajeva u kategorijama za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljku, za najbolju glumicu kao i za najboljeg glumca.

Takmičarski program - igrani film prioritet daje ostvarenjima koja će na Sarajevo Film Festivalu imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. Filmovi ovog programa prikazuju se u udarnim festivalskim terminima, u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, Takmičarski program privlači više od 150 gostiju - režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoevropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

Tataragić je takođe predstavila filmove za program “U fokusu” koji i ove godine donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. To je prikaz filmova koji su već ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijetu ili na domaćem tržištu.

"U fokusu" je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade. U ovom dijelu programa ove godine će biti prikazani: Jupiterovi mjesec” - Mađarska (Režija: Kornel Mundruczo); “Kada dan nije imao ime” - Makedonija (Režija: Teona Strugar Mitevska); “Moja sretna porodica”, Gruzija (Režija: Nana i Simon); “Ne gledaj mi u pijat” - Hrvatska (Režija: Hana Jušić): “O tijelu i duši” - Mađarska (Režija: Ildiko Enjedi); “Rekvijem za gospođu J. – Srbija (Režija: Bojan Vuletić).

“Fokus” ostaje u terminu od 16 sati u Narodnom pozorištu i većinu filmova če predstaviti autori, glumci ili članovi autorske ekipe.

Organizatori su istakli da i ove godine vlada veliko interesovanje za SFF, te su podsjetili da su proteklih dana objavljeni takmičarski programi za dokumentarni film, kratki film i studentski film.

Prvi SFF održan je 1995. godine da bi u godinama koje su uslijedile ponio titulu prestižnog međunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.

Slavni glumci Robert De Niro, Džon Malkovič, Žerar Depardje, Kevin Spejs, Miki Rurke, Morgan Frimen, Anđelina Džoli, Bred Ptt, Gael Garsia Bernal, Benicio del Toro samo su neke od brojnih svjetski poznatih zvijezda koji su protekle dvije decenije u okviru SFF-a posjetile Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije