Film i serije

Premijera "Hiljadarke" u Banovićima 10. septembra (VIDEO)

Premijera "Hiljadarke" u Banovićima 10. septembra (VIDEO)
Premijera "Hiljadarke" u Banovićima 10. septembra (VIDEO)

Film za kojeg se tražila karta više na SFF-u i koji je okupio najimpresivniju glumačku postavu u regiji konačno dolazi u kina!

Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Edhem Husić, Vlado Kerošević, Slaven Knezović, Vanesa Glođo, Željko Pervan, Armin Omerović... Ovo su samo neka od brojnih glumačkih imena koja se pojavljuju u novoj komediji hvaljenog redatelja Nenada Đurića - "Hiljadarka".

Film "Hiljadarka" svoju je pretpremijeru imao na 21. Sarajevo Film Festivalu, a o tome koliku je pozornost na sebe skrenuo kino najavom objavljenom prije dva mjeseca, a koja je na YouTube kanalu u BiH pregledana više od 25.000 puta, dovoljno govori podatak da se upravo za tu projekciju tražila karta više i da je dvorana narodnog pozorišta u Sarajevu bila i više nego ispunjena do kraja.

Reakcije filmske struke i prvih gledatelja bile su izrazito pozitivne pa tako nakon pretpremijerne projekcije oni usko povezani s filmom nisu krili svoje oduševljenje. Glumica Aida Bukva, koja u filmu tumači glavni ženski lik, izjavila je da je "jako ponosna s filmom", a profesor Mehmed Jahić, kojemu je ovo bilo prvo glumačko iskustvo, rekao je da je "film zadovoljio sve one zahtjeve koje su produkcija i redatelj stavili pred glumce".

Veliki projekat regionalne kino distribucije počinje 10. septembra u Banovićima sa svjetskom premijerom filma, koja će osim glumačke i filmske ekipe ugostiti i političku i estradnu kremu cjelokupne regije. Banovići nisu odabrani slučajno - to je, naime, glavno mjesto radnje u filmu, ali i mjesto gdje se film u cjelosti i snimio u jesen prošle godine, pa će se organizacijom svjetske premijere filmska ekipa pokušati barem djelomično zahvaliti na svemu onome što su općina sa stanovnicima i RMU Banovići učinili za stvaranje filma "Hiljadarka", i to upravo na proslavi Dana općine.

"Banovići su bili sjajni. Bilo je predivno, bilo je prelijepo, osjećali smo se jako dobrodošlima. Ljudi koji su nas tamo prihvatili bili su jako dobri domaćini", izjavio je glumac Milutin - Mima Karadžić o snimanju filma u Banovićima.

Glumica Aida Bukva Banoviće će ponajviše pamtiti "po hladnoći, jer smo snimali u novembru, po našim zajedničkim večerama, po snimanju od jutra, ali najviše po divnom gostoprimstvu i načinu na koji smo tamo bili primljeni".

Istoga dana film kreće i sa službenom kino distribucijom u BiH pa će osim u Banovićima publika moći (paralelno s premijerom) film pogledati i u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Zenici, Prijedoru, Višegradu, Busovači, Lukavcu i Živinicama, a nakon toga u tekućoj i narednoj sedmici i u Mostaru, Bihaću, Gračanici, Srebreniku, Tešnju, Zavidovićima, Brčkom, Bijeljini, Kaknju, Visokom, Varešu, Vogošći i Žepču.

Sedmicu dana kasnije, tačnije od 17. septembra, komedija "Hiljadarka" sa službenom kino distribucijom kreće i u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori uz prethodno organizirane svečane premijere u Zagrebu (15. septembra), Beogradu (17. septembra) i Novom Sadu (18. septembra).

Sve premijere ugostit će glavnu glumačku postavu filma čime će se samom filmu, ali i regionalnoj distributerskoj i prikazivačkoj suradnji dati samo još veći značaj.

U Sloveniji film s kino distribucijom kreće od 1. oktobra.

Ambiciozni projekt

Komedija "Hiljadarka" rađena je u produkciji HEFT Production Agencija Sarajevo u koprodukciji sa Cineplanetom, Federalnom TV, HRT, Jadran filmom, Eurofilmom Zagreb i RTCG. Radi se o vrlo ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju uspješnog bh. pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina.

Glavni lik filma je mladić Atif Kurtović (Trifunović) koji prvi puta u životu silazi u rudarsku jamu kako bi nastavio točno tamo gdje je njegov sada umirovljeni otac stao - postao rudar-udarnik. Međutim, njegova sudbina ubrzo se u potpunosti mijenja kada bude izabran kao lice koje će krasiti najvrjedniju novčanicu u državi - novčanicu u iznosu od tisuću dinara (tzv. "hiljadarku"). Tako se Atif uskoro nađe na putu za Beograd gdje će ga Titov osobni fotograf (Pervan) uslikati za povijest.

U cijelu priču uskoro ulazi i mlada djevojka čiji nadimak nije slučajno "Hiljadarka" (Bukva) u koju se Atif do ušiju zaljubljuje. A kada Tito (Kojo) najavi svoj osobni posjet Atifovom rodnom gradiću - za sve junake ove simpatične priče započet će avantura koju će pamtiti do kraja života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije