Film i serije

Premijera filma "Lica Lafore" u Banskom dvoru 15.maja

Premijera filma "Lica Lafore" u Banskom dvoru 15.maja
Premijera filma "Lica Lafore" u Banskom dvoru 15.maja

BANJALUKA - Nakon što je dokumentarni film "Djeca" izazvao pažnju i uspjeh, u produkciji RTRS-a završen je još jedan veliki projekat, autora Denisa Bojića.

Nakon nepune dvije godine rada dugoočekivani dokumentarni film "Lica Lafore" donosi jednu od najsnažnijih priča o roditeljskoj borbi za život djeteta.

Dokumentarni film Lica Lafore ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječjih bolesti na svijetu, Laforinu bolest. Ovaj najteži i najrjeđi oblik epilepsije kod ljudi odnosi život djece širom svijeta. Iako je prošlo više od stotinu godina od prvog opisa bolesti, farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja, jer je bolest rijetka. Sav teret u finansiranju istraživanja lijeka za ovu bolest na sebe preuzimaju Lafora asocijacije i porodice širom svijeta, čija su djeca osuđena na smrtnu kaznu.

Za svaku od njih vremena je sve manje.

Jedna porodica odlučila je da se neće zaustaviti dok Lafora ne bude izbrisana s lica zemlje. Boreći se protiv mnogo jačeg neprijatelja, porodica Gajić čini nemoguće u želji da spasi život svoje djece. S druge strane svijeta, u Kanadi, prof. Minasian i njegov tim istraživača više od deceniju pokušavaju da otkriju lijek za ovu smrtonosnu bolest. Napor porodica da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svjetskih naučnika, biće spojeni u nevjerovatnoj snazi ljudskog duha, koji pomjera granice u svijetu nauke i pokazuje da ništa nije nemoguće.

Sniman na tri jezika, u 7 zemalja: RS, BiH, Kanadi, Belgiji, Francuskoj, Srbiji i Hrvatskoj, film Lica Lafore predstavljao je produkcijski izazov i za Radio- televiziju RS.

Premijera filma održaće se u Banskom dvoru u Banjaluci 15. maja u 18 časova, nakon koje slijedi međunarodni život filma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije