Film i serije

Premijerno prikazan dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”

Premijerno prikazan dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”
Premijerno prikazan dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”

BANJALUKA - Dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži", posvećen najmlađem poginulom srpskom borcu Spomenku Gostiću, premijerno je prikazan u banjalučkom multipleksu "Palas".

Autor filma Mile Savić rekao je novinarima da film prikazuje ko je bio Spomenko Gostić i šta je uradio za srpski narod, te da je zadovoljan reakcijom publike na film koji je snimljen nakon što se prije nekoliko godina pojavila ideja o tome.

On je naveo da je u planu da prikazivanje filma u svim gradovima Republike Srpske, u Srbiji i dijaspori, te da već imaju pozive da bude prikazan i u Moskvi.

Savić je ranije izjavio Srni da je cilj dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" da lik najmlađeg poginulog borca Vojske Republike Srpske i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu budu sačuvani od zaborava.

On je napomenuo da su ga Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu inspirisali za snimanje ovog dokumentarca.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Nedeljko Kopuz rekao je novinarima da ovaj film prikazuje istoriju na ovim prostorima i govori o mladom heroju koji je, iako mlad, znao da prepozna značaj borbe u kojoj je, nažalost, poginuo.

"Takvih heroja je bilo dosta i oni govore da je ovdje bilo puno stradanja mladih i nedužnih i da to ne smijemo da zaboravimo", istakao je Kopuz nakon premijere filma.

Premijeri filma prisustvovali su direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, demobilisani borci Vojske Republike Srpske i građani Banjaluke.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota već je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Film je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je ordenom zasluga za narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije