Film i serije

Preminuo "kralj komedije" Džeri Luis

Preminuo "kralj komedije" Džeri Luis
Foto: Ilustracija | Preminuo "kralj komedije" Džeri Luis

Majstor svog zanata, vizionar, veliki umjetnik, začetnik američke komedije i šta sve ne - epitetima, atributima i superlativima mlađe kolege odale su počast svom uzoru reagujući na smrt legendarnog Džerija Luisa, koji je preminuo u nedjelju u 92. godini u svom domu u Las Vegasu.

Robert Deniro, Džim Keri, Samjuel L. Džekson, Martin Skorseze... samo su neke od superzvijezda koje su Džerija Luisa na društvenim mrežama nazvale uzorom i konstatovale da je njegovim odlaskom glumište izgubilo mnogo.

Džeri Luis rođen je u Njujorku 16. marta 1926. godine kao Džozef Levič. Debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu "Moja prijateljica Irma", a najveću slavu stekao je tokom 10 godina dugog partnerstva sa Dinom Martinom i dvojcem "Martin i Luis" snimivši 16 zajedničkih filmova.

"Drugi komedijski timovi nikada nisu stvorili ništa poput histerije koja je pratila Dina i mene, a to je bilo zbog toga što smo mi imali taj X faktor, snažan osjećaj između nas, a to je zaista bio X faktor, vrsta misterije", svojevremeno je govorio Luis, koji je napisao i knjigu "Din i ja (ljubavna priča)".

Proslavivši se u ovom dvojcu Luis je ubrzo postao najplaćeniji glumac u Holivudu, a filmovi "Potrčko", "Muške Pepeljuge" i "Otkačeni profesor" donijeli su mu nezvaničnu titulu kralj komedije. U starijim danima, 1995. godine postao je i najplaćeniji glumac Brodveja, odigravši u drami "Prokleti Jenkiji", a uz Džonija Depa i Fej Danavej igrao je i u filmu Emira Kusturice "Arizona Dream".

Osim glume, bavio se rediteljskim poslom, bio je pisac, scenarista, producent, ali bio je poznat i po humantiranom radu. Njegova slava bila je ogromna i na našem kontinentu, gdje je okićen mnogobrojnim nagradama. Osam puta proglašen je za najboljeg režisera, od toga tri puta u Francuskoj i po jednom u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Holandiji i Španiji.

Posljednji film, "The Trust", snimio je prošle godine i u njemu je igrao oca Nikolasu Kejdžu.

"Bilo je nevjerovatno poznavati ga, smijati se s fenomenalnim Džerijem Luisom! Zasmejavaće nas i u vječnosti", napisao je Semjuel L. Džekson za svog starijeg kolegu, koji je 1984. odlikovan i ordenom francuske Legije časti, a 2009. nagradom za humanitarni rad "Džin Heršolt". Zbog svog zalaganja u borbi protiv mišićne distrofije bio je čak nominovan i za Nobelovu nagradu za mir 1977. godine.

Glumac Robert Deniro je rekao da je Luis bio njegov prijatelj koji je pod stare dane zadržao smisao za humor.

"Nedostajaće nam. Bio je začetnik američke komedije", rekao je Deniro.

Komičar Džim Keri, koji je ranije otvoreno rekao da mu je Luis glavna inspiracija, i ovaj put potvrdio je da preminuli glumac, "to sprdalo", nije bio glupan, već neprikosnoveni genije.

"Ja postojim kao glumac jer je on postojao", zapisao je Keri.

Po smrti legendarnog glumca oglasila se čak i Bijela kuća, koja je u zvaničnom saopštenju američkim medijima navela da je Luis bio jedan od najvećih komičara i humanista.

"Luis nas je zasmijavao duže od pola vijeka, dok je njegov dobrotvorni rad uticao na milione ljudi", navela je Bijela kuća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije