Film i serije

Reditelj Džordž Miler predsjedava Kanskim festivalom

Reditelj Džordž Miler predsjedava Kanskim festivalom
Reditelj Džordž Miler predsjedava Kanskim festivalom

Australijski reditelj Džordž Miler, tvorac filmskog serijala "Pobjesnjeli Maks" (Mad Max) predsjedavaće žirijem ovogodišnjeg 69. Kanskog filmskog festivala, objavili su danas organizatori.

Reditelj čiji je film "Pobjesnjeli Maks: Autoput bijesa" prikazan u Kanu van takmičarske selekcije prošle godine, naslijediće na tom mjestu Amerikance Džoela i Itana Koena koji su predsjedavali kanskim žirijem prošle godine.

Kanski filmski festival biće održan od 11. do 22. maja 2016. godine.

"Kakvo neizmjerno zadovoljstvo biti u centru festivala punog istorije koji otkriva bisere svjetskog filma, i strastveno raspravljati sa svojim kolegama u žiriju. To je velika čast, ne bih je propustio ni zašta na svijetu", rekao je Džordž Miler (70) u saopštenju poslije objave.

Reditelj, scenarista i producent Džordž Miler poznat je po svom filmskom serijalu "Pobjesnjeli Maks" koji je lansirao karijeru Mela Gibsona.

Prvi film "Pobjesnjeli Maks" izašao je 1979. i imao svjetski uspjeh, uslijedili su filmovi iz serijala 1981, 1985. i posljednji, četvrti koji je prikazan prošle godne, poslije 30 godina pauze.

Četvrti nastavak je dobio deset nominacija za ovogodišnjeg Oskara koji se dodeljuje 28. februara, u kategorijama najbolji film i najbolji reditelj.

Džordž Miler je takođe režirao komediju "Vještice iz Istvika" (1987), dramu "Lorenco" (1992) film "Bejb dva, prase u gradu" (1998), kao i animirani film "Happy Feet", koji je dobio Oskara za najbolji animirani film 2007, i "Happy feet 2" (2011) godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije