Film i serije

Region - tražena lokacija za snimanje filmova

Region - tražena lokacija za snimanje filmova
Foto: N.N. | Region - tražena lokacija za snimanje filmova

Zemlje regiona su u protekle dvije godine postale tražena lokacija za snimanje filmova i televizijskih serija.

Neka od najboljih i najpopularnijih ostvarenja svoje setove su imali upravo u Srbiji i Hrvatskoj, a zahvaljujući ovim snimanjima, zemlje regiona su privukle hiljade turista.

Prema podacima Ministarstva privrede Srbije, za dvije godine podržano je 37 projekata od kojih osam filmova, šest TV serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

"U regionu imamo dosta jaku konkurenciju. Mađarska je napravila već veliki biznis od toga i godišnje zarađuje oko 400 miliona evra samo od stranih produkcija. Bugarska ima najbolji studio u okruženju – 'Bojana studio'. U Hrvatskoj se snimaju 'Ratovi zvijezda' i 'Igra prestola'. Mi imamo dosta toga da ponudimo i za kratko vrijeme pokazalo se da ima dosta interesovanja u svijetu", rekao je direktor filmskog centra Srbije Boban Jevtić.

Promocija Srbije je ponajprije bila namijenjena američkim produkcijama, ali je i veliki uspijeh ostvaren u privlačenju indijskih kompanija. Lik Beson i njegova produkcijska kuća "EuropaCorp" vraćaju se često u Srbiju, snimljen je i jedan manji kineski film, Beograd je bio jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje BBC-jeve serije "McMafia".

Snimljeno je nekoliko horora, najpoznatiji film sniman u Srbiji je "Bijela vrana" Rejfa Fajnsa. U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan i Kevin Kostner.

Ono što strane produkcije privlači u zemlje regiona jeste širok varijatet lokacija koje mogu biti dostupne u vrlo kratkom periodu i na maloj površini.

Zahvaljujući seriji "Igra prijestola", Dubrovnik u Hrvatskoj je postao jedna od omiljenih lokacija hiljadama obožavaoca kultne serije.

"Igra prijestola" privukla je u Dubrovnik i sve one koji žele biti barem djelić serije – statirajući. Tvorci serije su najavili da će snimati i na drugim lokacijama na Jadranu, u Splitu u Dioklecijanovim podrumima te na Kliškoj tvrđavi, takođe najavljena su i snimanja u Baškoj Vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije