Film i serije

Režiseri "guraju" kaskadere u smrt

Režiseri "guraju" kaskadere u smrt
Foto: Arhiva | Režiseri "guraju" kaskadere u smrt

Tokom snimanja filma "Deadpool 2" u Vankuveru, kaskaderka Džoi SJ Haris poginula je usljed gubitka kontrole nad motociklom. Harisova je za potrebe uloge motorcikl vozila bez zaštitne opreme, što je i pored njenog iskustva bilo kobno.

Glavna zvijezda filma "Deadpool 2" Rajan Rejnolds je na Twitter profilu napisao da je njena smrt pogodila sve članove tima. Nažalost, to nije usamljeni primjer u Holivudu.

Nesreće sa smrtnim ishodom i teškim tjelesnim povredama postale su rutina u Holivudu u proteklih nekoliko godina, što je navelo upravu ove industrije da preispita sigurnost kaskadera koji rizikuju svoj život na snimanjima.

Anonimni izvori su istakli da je produkcija filma "Deadpool 2" morala ispoštovati zadate rokove pa su zbog toga radnici na filmu radili i do 16 časova dnevno, što je produkcija negirala.

Prije ovog filma žurba tokom snimanja dovela je do smrti dva kaskadera iz filma "American Made", u kojem je glavnu ulogu tumačio Tom Kruz. Dok su snimali u Kolumbiji 2015. godine holivudski veteran pilot Alen Purvin i njegov kolega Karlos Berl poginuli su u avionskoj nesreći. Porodica stradalih pilota je tužila produkciju.

U svojoj tužbi porodice su istakle da je razlog nesreće žurba zbog probijenih rokova snimanja, ali sud je odbacio ovakve navode.

Tragično, ima još slučajeva. U proteklih pet godina bilo je više smrtnih slučajeva na setu nekih od najpoznatijih filmskih i televizijskih ostvarenja.

Prošlog mjeseca kaskader Džon Berneker je stradao tokom snimanja serije "Walking Dead". Istražioci još pokušavaju da otkriju uzrok ove nesreće. Tragedija se, takođe, desila i na snimanju filma "Plaćenici 2" kada je kaskader Kun Liu poginuo u eksploziji. Stradali su i kaskaderi filmova "Usamljeni rendžer", "G.I. Joe", "Osveta" i mnogi drugi.

Osim smrtnih slučajeva, zabilježene su i teške povrede. Dubler glumca Danijela Redklifa Dejvid Holms ostao je nepokretan od vrata nadolje tokom snimanja filma "The Deathly Hallows", a britanska kaskaderka Olivija Džekson je bila u komi i amputirana joj je ruka nakon katastrofalne nesreće na setu filma "Pritajeno zlo" iz 2015. godine.

Iako je broj nesreća tokom snimanja filmova povećan u proteklih nekoliko godina, istraživanje je pokazalo da sami kaskaderi ne žele mnogo da govore o sigurnosti. Mnogi od njih tvrde da bi zbog pritužbi izgubili posao.

"Snimanje filmova je uvrnut svijet. Tokom osam ili 10 nedjelja režiseri su ti koji vode glavnu riječ i oni su zakon. Ako oni žele da ljudi urade nešto opasno, vrlo je teško usprotiviti se tome", rekao je jedan od kaskadera koji nije želio da otkrije identitet u intervjuu za britanski "Telegraph".

Filmski radnici ističu da je bilo slučajeva kada su tvorci filmova bili pred sudom zbog nesreća na snimanju.

Režiser Randal Miler je osuđen na zatvorsku kaznu 2015. godine zbog smrti kamermana Sare Džons, koju je udario voz. Miler je priznao krivicu i istakao da se kaje što je za potrebe filma tražio od Džonsove nemoguće kadrove, koji su na kraju i doveli do njene smrti.

Kaskader veteran Nik Mekinlis ističe da su povrede redovna pojava i da je to već postalo dio industrije.

"Moja leđa su u haosu, koljena, kukovi, članci, zglobovi takođe. Preživio sam višestruke lomove kostiju, ali to je dio posla i život ide dalje", rekao je Mekinlis.

Ovaj hrabri kaskader je zadobio teške povrede tokom snimanja filma "Troja" iz 2003. godine s Bredom Pitom u glavnoj ulozi. Mekinlis je tada preživio eksploziju, koja je prouzrokovala teške opekotine na njegovom tijelu, zbog kojih je pet sedmica bio hospitalizovan. Kaskader je priznao da ovu nesreću niko iz produkcije nije prijavio i da je prošla potpuno neopaženo.

"Sjećam se da sam ležao na bolničkom krevetu nakon pet sedmica te da je zazvonio telefon. 'Nik, ovdje Vejd. Sajmon želi da snima onu scenu pada s konja koju si vježbao prije par mjeseci. Ti si sada dobro, zar ne?' Odgovorio sam da još osjećam bolove od opekotina te da nemam osjećaj u desnoj ruci, na šta je on odgovorio: 'Odlično, pišem te za drugu klapu, vidimo se sutra u sedam ujutro'", ispričao je Mekinlis.

Kaskaderi se slažu da je tržište prepuno novih imena koja žele da se dokazuju, tako da nije čudno što veterani ovog posla ne podižu glas, te stoje spuštenih glava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije