Film i serije

Rizikovali život zbog epskih filmskih scena

Rizikovali život zbog epskih filmskih scena
Foto: Ilustracija | Rizikovali život zbog epskih filmskih scena

Filmska kritika odala je počast slavnim režiserima koji su za potrebe filma pomjerali granice mogućeg. Produkcija koja je u svojim pionirskim počecima svoje filmove snimala u velikim studijima odlazila je korak dalje i svoja ostvarenja stvarala na nekim od najsurovijih krajeva planete.

Hrabri režiseri su odlazili u najveće divljine, prašume i pustinje da bi snimili epske scene.

Jedan od prvih filmova koji je napravio korak dalje bio je "Avanture Tarzana", koji je snimljen 1935. godine. Uvodna poruka gledaocima prije emitovanja ovog ostvarenja u kino-dvoranama je glasila: "Produkcija ovog ostvarenja je rađena u ekstremnim uslovima, koji su uključivali opasnost po život i za glumce i za tehničare."

U to vrijeme režiser Edvard Kul nije imao izbora nego da svoj film snimi u džungli. Producent Ešton Deirhold nije posjedovao svoj prostor u Holivudu, tako da su odlučili da "Tarzana" snimaju u džunglama Gvatemale.

Filmska ekipa je tom prilikom preživjela zaraze i krokodile, njihova oprema je uništena na planinskim putevima i ostali su bez novca i prije završetka snimanja filma.

Ekipa ovog filma je prva u nizu koje su preživjele nedaće na snimanju. Režiser Frensis Kopola je tokom snimanja filma "Apokalipsa danas" iz 1979. godine morao da se suoči s najvećim tajfunom koji je pogodio Filipine u posljednjih 40 godina.

Njihovo snimanje, koje je trebalo da potraje šest sedmica, pretvorilo se u 16 mjeseci haosa i preživljavanja. Pošto su snimali duboko u džungli bili su prinuđeni i da svoj parobrod ručno prenesu preko planine.

"Bilo je to teško vrijeme. Ostao sam bez svega i sve što sam imao da jedem u tom periodu bila je pileća supa. Sjećam se da sam u torbi imao dva šampona iz Majamija, koje sam u jednoj prodavnici zamijenio za četiri kilograma riže, od kojih sam preživio narednih nekoliko sedmica", rekao je tada Kopola.

Holivudska produkcija nije jedina koja se suočava s ovim nedaćama. Tokom 2015. godine započeto je snimanje neimenovanog ruskog filma u Ukrajini.

Glumci ovog ostvarenja već treću godinu provode na otvorenom po 24 časa glumeći sovjetske naučnike koji rade na institutu, a radnja ovog filma je smještena u 1952. godinu. Do danas nijedan minut ovog ostvarenja nije prikazan.

Slične nedaće se dešavaju glumcima i danas. Primjer za to je snimanje filma "Lost City of Z", u kojem glavnu ulogu tumači britanski glumac Čarli Hunam. Ovo ostvarenje snimano duboko u džunglama Kolumbije prikazuje istraživača Persija Favseta kako se bori s Amazonskom prašumom.

Tokom snimanja Hunamu je opasan insekt ušao u uho, što je izazvalo veliku infekciju opasnu po život. Bez obzira na ovu nesreću, snimanje je nastavljeno po rasporedu.

"Čak i u vrijeme moderne medicine, satelita, mobilnih telefona i striktnih polisa osiguranja, mi ne smijemo da se odreknemo izvornog snimanja filmova", rekao je tada Hunam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije