Film i serije

Rusija zabranila satirični film o Staljinovoj smrti

Rusija zabranila satirični film o Staljinovoj smrti
Foto: Screenshot | Rusija zabranila satirični film o Staljinovoj smrti

MOSKVA - Rusko Ministarstvo kulture zabranilo je danas prikazivanje satiričnog filma o smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina i događajima koji su uslijedili, i to samo dva dana uoči planirane premijere ostvarenja britanskog režisera Armanda Janučija u bioskopima širom Rusije.

Ministarstvo je danas saopštilo da povlači dozvolu koju je prethodno izdala za prikazivanje Janučijevog filma "Staljinova smrt" u ruskim bioskopima, a koje je bilo zakazano za četvrtak, prenosi AP.

Ova odluka je donijeta nakon što je privatna pretpremijera filma razgnijevila vladine zvaničnike, navodi ''Tas''.

AP napominje da je rusko Ministarstvo bilo pod pritiskom komunističkih poslanika i konzervativnih javnih ličnosti koje su film osudile kao "ismijavanje ruske istorije".

Za sada se ne zna da li će film kasnije ipak moći da bude prikazan u Rusiji.

Film, koji se fokusira na unutrašnja trvenja među najbližim Staljinovim saradnicima koji su se borili za vlast nakon njegove smrti, predstavnici Ministarstva kulture gledali su proteklog vikenda.

"Ovaj film je vrijedan svakog prezira. Loš je, dosadan, odvratan i uvredljiv", rekla je Rojtersu Nadežda Usmanova, direktorka službe za informisanje Istorijskog društva ruske vojske, koja je organizovala pretpremijerno prikazivanje.

Elena Drapeko, potpredsjednica Komiteta za kulturu pri ruskoj Državnoj Dumi, rekla je britanskoj agenciji da je u filmu vidjela elemente ekstremizma.

"Ovo je pokušaj unošenja zle krvi u socijalnu harmoniju koja je postignuta u ruskom društvu", zaključila je Drapeko, koja je na početku karijere bila popularna sovjetska i ruska glumica.

Ankete pokazuju da je Staljin, koji je vodio Sovjetski Savez od 1924. do svoje smrti 1953, i danas cijenjen u širokim krugovima u Rusiji, navodi AP.

Zprkos brutalnim čistkama koje je preduzimao, mnogi Rusi mu pripisuju u zaslugu da je zemlju doveo do pobjede u Drugom svjetskom ratu i načinio je nuklearnom supersilom, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije